”Att arbeta 55 timmar eller mer i veckan är en allvarlig hälsofara”, säger Maria Neira, ansvarig för miljö och hälsa hos Världshälsoorganisationen (WHO), till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

WHO har tillsammans med FN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO (International Labour Organization) tagit fram den globala studien som visar att stroke och hjärtsjukdomar har kopplingar till långa arbetsdagar och orsakar hundratusentals dödsfall per år.

Environment har publicerat studien – där data från 194 länder samlats in – som refereras av bland andra nyhetsbyrån TT.

2016 dog 745 000 människor 

Enligt rönen – som bygger på data från åren 2000-2016 – dog 745 000 människor bara under 2016 i stroke eller hjärtsjukdomar relaterade till många arbetstimmar per vecka, och det är 30 procent fler än som dog av dessa orsaker kring millennieskiftet, framgår det.

”Att arbeta 55 timmar eller mer i veckan är en allvarlig hälsofara. Vad vi vill visa med de här siffrorna är att verka för att fler åtgärder ska sättas in och att arbetarna ska skyddas”, säger Maria Neira på WHO till Reuters, skriver TT.

Risken för stroke uppges öka med 35 procent medan risken för att dö i hjärtsjukdomar bedöms vara 17 procent högre för dem som jobbar mer än 55 timmar, jämfört med de som arbetar 35 till 40 timmar i veckan.

Mest utsatta är män, särskilt medelålders eller äldre. Denna grupp står för 72 procent av alla fall.

ANNONS
ANNONS

Riskerna att drabbas av stroke eller dö i hjärtsjukdomar på grund av för långa arbetsveckor är vanligast i Sydostasien, Kina, Japan och Australien, visar rapporten vidare, liksom att dödsfallen ofta inträffar långt efter arbetspassen.

Läs även: Volvo Cars: Skippa semester – få 15 000 kronor [DagensPS.se] »