Det är katastroftillstånd för Sveriges hotell. Intäkterna är omkring 80 procent lägre än samma tidpunkt i fjol och bokningsläget ser fortsatt dystert ut. 

ANNONS

De senaste siffrorna från besöksnäringens branschorganisation Visita, i början av februari, visar kolsvart statistik för hotellnäringen.

Över hela landet är enbart 13 procent av hotellrummen bokade, vilket har dalat från 40 procent vid samma tidpunkt i fjol.

I Stockholm är läget ännu värre, där är för närvarande bara ett av tio rum bokade, och intäkterna har minskat med 84 procent jämfört med samma vecka i fjol.

Omsättningen borta 

Visitas vd Jonas Siljhammar, säger till Di att nästan all omsättning är borta, och bokningarna lyser fortsatt med sin frånvaro.

”Det understryker den extremt svåra situationen där vi nu snart är elva månader in i ett stålbad för hotellen”, säger han.

Visita räknar med att varannan anställd har drabbats. Det handlar om 100 000 personer i besöksnäringen som har förlorat jobbet, permitterats eller varslats.

Statliga stöd

Nu vill Jonas Siljhammar se förbättrade statliga stöd för att rädda jobben.

”De stöd som beslutats måste skyndsamt betalas ut, det går alldeles för långsamt och det är för krångligt att söka”, säger han.

Hotelldöden har drabbat kedjorna ännu värre.

ANNONS
ANNONS

”De stora hotellkedjorna har slagit i taket för länge sedan och får inga stöd längre”, säger Jonas Siljhammar.

Läs mer: Krisande hotell hoppas på vaccin