Hemestertrenden håller i sig under sommaren 2021. Det innebär högtryck för företagen inom besöksnäringen som ser rekordbokningar.

ANNONS

I Strömstad syns skillnaden tydligt jämfört med förra året – då den stängda gränsen mot Norge ledde till att restaurangerna tappade 50 procent.

”Det är full rusch. I våras hade vi i stort sett bara svenska bokningar men nu börjar norrmännen komma tillbaka efter att man släppte karantänrestriktionerna i början av juli. Förra veckan, när många i Norge gick på semester, ökade trycket både på traditionell turism och på gränshandeln”, säger Åsa Massleberg, turistchef i Strömstad, till Di.

Utlandsturister kommer tillbaka

Även andra utlandsturister är på väg tillbaka till Sverige i sommar, enligt Ingmarie Junler, som driver företaget Vildmark i Värm­land.

”De utländska gästerna har ökat med nästan 25 procent jämfört med ifjol. Samtidigt behåller vi ökningen av svenska turister. Många har upptäckt vår egen natur under coronapandemin”, förklarar hon.

I Dalarna upplever campingar och fjällstationer en rekordsommar i bokningar. Enligt Malin Ahlsén Gahns, chef för affärs­stöd vid Visit Dalarna, är det stort fokus på vand­ring i Idre, Sälen och Grövel­sjön.

Nya rekordbokningar

Likaså föreningen STF ser nya rekordbokningar.

ANNONS
ANNONS

”Bokningsläget är 30 procent bättre än 2020 –och även något bättre, runt 5 procent, än 2019 som var extremt starkt,” säger Maria Ros Hjelm, vd för STF.

STF har sammanlagt  250 boenden över hela landet, som vandrarhem och fjällstationer.

Många vandrare är enligt Maria Ros Hjelm nybörjare och hon tror att hemestertrenden kommer hålla i sig även efter pandemin – där ”många har fått upp ögo­nen för vad Sverige har att erbjuda, och fått mersmak av det.”

Samtidigt har klimatkrisen fått människor att inse att hemma kanske ändå är bäst.

”Klimatmässigt gör det skillnad att inte resa långt bort på semestern. Den insikten kommer att hålla i sig.”

Läs mer: Hemester – trenden fortsätter att stanna hemma

 

ANNONS
ANNONS