Svenskar fortsätter att stanna hemma under den andra pandemisommaren. Hemester har blivit trenden som har kommit för att stanna.

ANNONS

Sommaren 2020 blev året då hemester svepte in över Sverige och många av de som njöt av sitt eget land i fjol fortsätter på samma bana i år.

”Tidigare hade vi haft en stora del av Sveriges campare, nu har vi en stor del av Sveriges semesterfirare”, säger Anna Barkevall, vd för Böda Sand på Öland, norra Europas största camping till TT, skriver Di.

Högt tryck

Även i sommar är bokningstrycket högt för campingen på Böda Sand.

”Vi ligger nu 56 procent bättre än förra året”, säger Anna Barkevall.

Även för Skistar, som bland annat har destinationer som Åre och Sälen, avslöjar siffrorna att hemester har kommit för att stanna.

Redan vid midsommar hade Skistar ett bokningstryck som låg på 83 procent jämfört med samma period förra året, och låg även över siffrorna 2019.

”Vi ser att någonting sker i marknaden. Och det sker med en sådan kraft. Det är lite speciellt”, klargör Stefan Sjöstrand, vd för Skistar.

ANNONS
ANNONS

Nu vill Skistar kunna erbjuda besökarna året-runt aktiviteter – ”vi har investerat i cykelleder, spångar upp på fjällen, ziplines, padelbanor och klätterleder”, säger Stefan Sjöstrand och tillägger:

”Det är otroligt mycket människor som rör sig uppe på fjället just nu.”

Stanna kvar

Efter pandemin blir den stora utmaningen att få alla de som valt hemester att vilja stanna kvar och semestra i Sverige.

”Vi har världens möjlighet att hålla kvar dem. Men ska vi lyckas behålla gästerna hemma måste vi bli bättre på upplevelserna, på maten och på boendet”, säger Ölands turistchef Johan Göransson.

Det inkluderar även ett nytt uttryck.

”Vi har registrerat uttrycket ”champing”, lite som charter, lite som camping”, fortsätter  Anna Barkevall och klargör:

”Vi tycker vi kan erbjuda det.”

Läs mer: Semestra i Sverige i sommar

ANNONS
ANNONS