Alla vet vilka Steve Jobs och Steve Wozniak är. Däremot är det få som pratar om Ronald Wayne – mannen som sålde sin andel i Apple för endast 8000 kronor, bara elva dagar innan företaget grundades. 

ANNONS

Idag låter det som en dröm att äga 10 procent av Apple, en av världens största företag. Men en gång i tiden valde en man frivilligt att låta den drömmen glida iväg. 

Ronald Wayne är den tredje mannen bakom ökända Apple, utöver Steve Jobs och Steve Wozniak. Wayne gick i ett tidigt skede med 25-åriga Jobs och 21-åriga Wozniak som en äldre och klokare handledare, och tillsammans utvecklade de företaget som kom att bli Apple. Som tack för arbetet fick han en 10-procentig andel i företaget.

apple
Steve Jobs är den som är mest förknippad med att ha grundat Apple. (Foto: Wiki Commons)

Var för skeptisk och orolig

Men successivt började den då 40-årige Wayne att känna sig mer och mer skeptisk. Som den äldre grundaren hade han mycket mer att förlora ekonomiskt än de unga och fattiga Jobs och Wozniak. Wayne hade redan stora tillgångar, inklusive ett stort hus, och har i efterhand erkänt att han kände sig för gammal för att ta sådana typer av risker.   

Han oroade sig också över att behöva bli den som skulle betala skulderna, ifall den revolutionerande företagsidén inte skulle fungera.

Efter bara drygt två veckor tillsammans med Jobs och Wozniak valde Wayne därför att lämna företaget och sälja sin andel för 800 dollar, vilket motsvarar lite över 8000 svenska kronor.

ANNONS
ANNONS

Ångrar inte beslutet

Idag skulle Waynes 10-procentiga andel i Apple vara värd över 200 miljarder dollar – en förmögenhet som enligt CNBC skulle ha gjort honom till en av världens rikaste människor. 

Förvånansvärt nog säger Wayne själv att han inte alls ångrar sitt beslut, främst eftersom han känner på sig att han inte hade trivts på Apple i det långa loppet. “Jag skulle bara ha suttit på dokumentationsavdelningen och stirrat på papper i tjugo år”, har han berättat i en intervju med Business Insider. 

Får leva med det

Idag lever Wayne ett stilla pensionärsliv i den amerikanska delstaten Nevada, där han spenderar de flesta dagarna vid pokerbordet. Han har dessutom erkänt att han lever på bidrag. Men ironin undkommer honom inte. 

“Vad kan jag säga? Man tar beslut som grundar sig i den förståelse man har av situationen i stunden, och så får man leva med det”, berättade han några år sedan för CNN. 

Hyllas av Wozniak

Trots att Wayne drog sig ut ur Apple precis innan företaget officiellt grundades, har Steve Wozniak vid ett flertal tillfällen talat om hur viktig han var i det tidiga skedet. 

ANNONS
ANNONS
apple
Apple-grundaren Steve Wozniak påstår att Ronald Wayne spelade en kritisk roll i Apples tidiga utveckling. (Foto: Wiki Commons)

I Wozniaks självbiografi IWoz skriver han att Wayne var “en sådan där person som verkade kunna svaret på alla frågor”, och att han visste massor som inte Wozniak och Jobs hade någon koll på själva. “Ron spelade en oerhört viktig roll”, skriver han.

Frågan är huruvida Waynes obrydda fasad är äkta eller inte. Vi kommer aldrig att få veta hur hans liv skulle ha sett ut idag om han inte hade såld de där andelarna 1976, men man kan verkligen undra.

Läs mer: Historiska missar: Somnade och förde över miljoner euro