En stekhet höst väntar där den starka trenden för före­tagsförvärv fortsätter. Svensk Företagsförmedling pekar på det stora intresset för onoterade bolag.

ANNONS

Under 2021 ökade antalet svenska transaktioner med 15 procent och värdet på affärerna steg med 23 procent till över 500 miljarder kronor, enligt advokatbyrån Baker McKenzie.

Het höst

Hösten ser ut att bli lika het, enligt Svensk Företagsför­medling.

Än så länge har det sett bäst ut för bolag som omsätter över 100 miljoner kronor, men nu syns den stigande trenden för mindre bolag runt 50 miljoner kronor, och det är onoterade bolag som sticker ut.

”Förutsatt att pandemiutvecklingen går åt rätt håll, tror vi på en ökning av före­tagsöverlåtelser. Framför allt bland onoterade bolag efter­ som de ofta har en högre lön­samhet än noterade företag”, säger Katarina Ikonen, partner och transaktionsrådgivare på Svensk Företagsförmedling i Värmland, till Di.

De hetaste företagen finns inom VVS, teknik och it.

ANNONS
ANNONS

”Inom it är det tydligt att man letar efter kompetens och söker efter bolag med intressanta nyckelpersoner. Digital mognad och it-­säker­het är också viktiga faktorer”, fortsätter Katarina Ikonen.

Säljer företagen

Det har skett ett generationsskifte, från att ha fört företagen vidare till barn och barnbarn så är det många som säljer och vill göra något annat i livet”.

”Numera är det många under 50 år som vill sälja. Då finns det inte på världskartan att barnen ska ta över. Vi ser också många exempel där för­äldrarna vill gå i pension, men där inget av barnen är intres­serad av att driva företaget.”

Katarina Ikonen förklarar vidare att tajmingen är viktig, likaså att förbereda alla processer och avtal.

Lågt utbud

Fortfarande är dock utbudet lågt i förhållande till köpintresset menar hon.

”Vi företagsmäklare vill skapa en budgivning kring objektet för att öka marknads­priset, på liknande sätt som vid försäljning av fastigheter, säger Katarina Ikonen och avslutar:

ANNONS
ANNONS

”Finns det flera intressenter för ett bolag skapas oftast ett högre marknadsvärde.”

Läs mer: Investera i onoterade bolag – så slipper du vinstskatten