Regeringens åtgärder är ynkliga i en jämförelse med stödprogrammen i Tyskland, Frankrike och USA, anser Harald Mix, vd på riskkapitalbolaget Altor.

ANNONS

Han har räknat ut att om var fjärde tjänstejobb försvinner i Sverige, så blir notan minst 220 miljarder kronor om året för samhället.

”Det är tydligt att många privata tjänsteföretag inte överlever krisen om inte regeringen i Sverige tar sitt ansvar”, säger Harald Mix till Dagens Industri.

Sveriges stöd bleknar i en jämförelse

Han förklarar att krisåtgärderna för att rädda företagen och jobben är cirka tio gånger större i Tyskland, Frankrike och USA jämfört med i Sverige.

Han ser ett skräckscenario framför sig.

”Inom kort kommer konsumentfinans att drabbas via topplån och konsumtionskrediter och till sist banksystemet. Det är lätt att bli deprimerad”, säger Harald Mix till Di där han även sågar regeringens löfte om hyresnedsättning med hälften.

Hyresrabatten ser han som ett slag i luften

”Jag tror att 50/50-delningen av hyresrabatter blir 50 procent av noll. Det kommer att vara ett väldigt liten efterfrågan på detta stöd eftersom fastighetsägarna sannolikt inte kommer att medge regelrätta hyresrabatter”.

ANNONS
ANNONS

Haralad Mix uppmanar regeringen att se hur våra grannländer i Norden agerat, bland annat när det gäller stödet för korttidspermitteringar.

I slutändan handlar det om att rädda jobben, slår Harald Mix fast och det kan bara ske om makthavarna prioriterar rätt saker, betonar han.