Gymkedjorna Sats och Actic har redan tappat hundratals miljoner kronor under pandemin. Genom Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer har det samtidigt dykt upp nya orosmoln.

ANNONS

Många har dumpat gymmen under pandemin vilket har lett till svarta siffror för kedjorna. I Sats fall rör det sig om 400 Mkr till och med september i år och för Actic ett fall på 140 Mkr jämfört med samma period i fjol, skriver Di.

Actic har även anläggningar i Tyskland och ett gym i Österrike. I Tyskland krävs covidpass eller negativt PCR-test för att få träna.

”I Tyskland har vi personal som manuellt kontrollerar detta. I Österrike är det sedan en tid tillbaka stängt”, säger Actics vd Anna Eskhult.

Rasar på börsen

Samtidigt har aktien rasat på börsen, med 28 procent hittills i år och med 50 procent sedan pandemin startade.

För Sats som har 250 anläggningar i Norden har aktien rasat med 17 procent i år och med 30 procent sedan pandemins utbrott.

Väntar på nya regler

Nu väntar gymkedjorna vidare besked från Folkhälsomyndigheten om det blir krav på intyg på gymmen.

”Vi följer situationen noga”, säger Anna Eskhult och tillägger:

”Vi håller i dagsläget på att titta på olika lösningar för de eventuella kraven som kan komma.”

ANNONS
ANNONS

Även Sats förbereder sig enligt kommunikationschef Julie Tellugen Hæhre.

”Vi har QR-läsare som kan läsa covidpass på de flesta av våra gym. På de gym vi inte har kommer vi att kolla manuellt. Vi har tidigare i pandemin kollat ​​covidpass i Danmark, så på Sats har vi redan goda rutiner för detta.”

Läs även: Zidcore ökar rejält när gymmen står tomma [Dagens PS]