Dagens PS

Günther Mårder: Långbänken hotar företags existens

Günther Mårder
Att regeringens utlovade elstöd dröjer till företagen hotar företagens överlevnad, enligt Företagarnas vd Günther Mårder. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 feb. 2023Publicerad: 16 feb. 2023

Fortfarande är det oklart när svenska företag kan få elstöd – regeringen har inte lämnat in ansökan till EU och ett förslag ska först utformas och gå på remiss – Günther Mårder är upprörd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU-kommissionen ska ta ställning till det utlovade elstödet till svenska företag.

Men ansökan är inte inskickad än från regeringen och Företagarnas vd Günther Mårder menar att det är “ytterst allvarligt” att det tar så lång tid.

Det säger Mårder till Dagens Nyheter som berättar att regeringens ansökan om elstöd till företagen fortfarande inte är inlämnad.

“Det äventyrar en hel del företags överlevnad. Man sitter med kortsiktiga krediter för att kunna överbrygga de likviditetskval som man har just nu”, säger Mårder i artikeln.

Ingen vet när företag får elstödet

Medan utbetalningarna till privatpersoner och dödsbon påbörjas om bara några dagar, den 20 februari, drar elstödet till det svenska näringslivet, föreningar och organisationer ut på tiden.

När utbetalningarna av elstödet till företag kan starta är det ingen som vet i dagsläget. Trots att det omarbetade förslaget fått grönt ljus från både Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen.

Läs mer här: Svenska kraftnäts förslag om elstöd till företag klart

ANNONS

Och här: Elstöd till företag får godkänt – bollen hos EU

Näringsminister Ebba Buschs presschef Mia Widell låter meddela DN att regeringen jobbar med ärendet “så snabbt det går”.

Men mer precis än så är hon inte om när elstödet kan utbetalas till företag utan förklarar bara att regeringen ska skicka in den så kallade statsstödsanmälan till EU kommissionen när ett förslag till förordning har remitterats och remissvaren kommit in.

ANNONS

Senaste nytt

Günther Mårder: Inget stöd, det är en återbetalning

Regeringen har alltså inte ens utformat det aktuella förslaget än, men enligt Buschs presschef är det på gång och ska skickas ut på remiss “i närtid”.

Mårder är kritisk och även till att det kallas elstöd. I själva verket handlar det om “återbetalning av överdebiterade flaskhalsavgifter” till hårt pressade företag, betonar han i DN där det även framgår att det inte är klart vilken myndighet som ska administrera och betala ut pengarna till företagen, vilket väntas leda till att det dröjer månader innan beloppet sitter på kontot.

EU-kommissionen ger klartecken till den svenska regeringens förslag om elstöd till elintensiva företag.

Det skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande på torsdagen.

ANNONS

“Med EU-kommissionens godkännande kan vi nu skyndsamt gå vidare med att inrätta ett riktat stöd till elintensiva företag. Dessa företag är många gånger hårt drabbade av den pågående energikrisen. Därför har det varit särskilt viktigt att stötta dessa företag och skydda svenska jobb”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS