Efter en maktkamp mellan SSAB och LKAB om var fossilfritt stål skulle produceras så går LKAB ut som segrare. Samtidigt ökar bolagen takten för att komma igång med den gröna stålproduktionen.

ANNONS

Det blir gruvjätten LKAB som tar över förädlingsprocessen när direktreduktionen av järnsvamp, som är grunden för produktion av grönt stål, förläggs i Malmberget.

Hårda diskussioner 

Detta efter hårda diskussioner mellan LKAB och SSAB.

”Vi investerar gemensamt i anläggningen i demonstrations- och anpassningsfasen. När den är uppe och levererar på designkapacitet så övergår den till oss och då får vi givetvis ersätta våra partners för deras kostnader”, säger LKAB:s vd Jan Moström, till Di. 

Samriskbolaget Hybrit

LKAB, SSAB och Vattenfall har gemensamt tagit fram tekniken för fossilfri stålproduktion genom samriskbolaget Hybrit, och det är inte klart hur värdet ska fördelas mellan bolagen när processen industrialiseras.

”Frågan om hur värdekedjan ska fördelas är central. Vi har inte affärsmodellen klar för oss i detalj. Det vi har lagt fokus på är hur vi ska bygga en så optimal värdekedja som möjligt, hur vi ska få ut så stora industriella synergier som möjligt,” klargör Jan Moström.

SSAB:s vd Martin Lindqvist säger till Di att framtiden får utvisa vem som kommer att äga anläggningen i Malmberget.

”Vi kommer att dela på de synergier som vi hittar i värdekedjan”, säger Martin Lindqvist.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: LKAB avslöjar nya fyndigheter