För bara tre år sedan larmade LKAB om oroväckande låga mineraltillgångar. Nu avslöjar det statliga gruvbolaget nya fyndigheter som kan säkra produktionen fram till 2060.

Efter ett framgångsrikt prospekteringsarbete skriver LKAB upp de totala reserverna för bolagets tre produktionsorter Kiruna, Malmberget och Svappavaara med 10 procent.

Dessutom skrivs värdet av mineraltillgångarna – fyndigheter under nuvarande huvudnivå – i de tre orterna upp med 45 procent, rapporterar Di.

Samtidigt krävs en omställning till fossilfri produktion för att säkerställa lönsamheten när de nya fyndigheterna ska brytas.

”Vi ska utveckla teknologi för att sänka våra kostnader per ton, men vi måste även få bättre betalt för våra produkter”, säger LKAB:S prospekteringschef Pierre Heeroma.

ANNONS
ANNONS

Betydande investeringar

LKAB har sedan tidigare beslutat att investera mellan 150 och 400 miljarder kronor i upp mot 20 år för att göra hela sin produktionskedja fossilfri.

Strategin är att förädla de nya malmtillgångarna till järnsvamp – en typ av koldioxidfritt järn.

”Nu har vi skapat förutsättningar för att kunna jobba vidare mot att omvandla mineraltillgång till mineralreserv genom att visa på brytningsmetod, produktivitet och kostnadssänkningar med järnsvamp som slutgiltig produkt”, säger Pierre Heeroma.

Läs mer: Gruvbolaget återstartar – priser på rekordnivåer [Dagens PS] >>