Gränshandeln ser ett ljus i tunneln. Samtidigt som handlare laddar för besök från grannländerna så hotar nya eventuella restriktioner.

ANNONS

Handlare längs gränsen till Norge laddar upp med varor. En av dem är Torbjörn Swartz, vd för Gränsköp Värmland.

”Det är knepigt att veta hur mycket varor vi vågar ta in, för ingen vet säkert hur det ser ut om två veckor. Då kanske det kommer nya restriktioner i Norge”, säger han till Di.

Ändrar rekommendationer

Norge ändrar sina rekommendationer under fredagen – som ser grönt ljust till ovaccinerade norrmän som kan resa till Värmland utan att sitta i karantän vid hemkomsten. Fortfarande finns det dock restriktioner på plats – där endast de som har fått två vaccindoser eller som haft covid det senaste halvåret kan resa fritt över gränsen. Andra måste ta ett covidtest vid gränsstationen.

Gränshandeln från Norge slogs i bitar under pandemin och minskade med hela 87,5 procent enligt siffror från Statistisk sentralbyrå, Norges motsvarighet till SCB. Omsättningen hos handlarna längs den norska gränsen ligger nu på en omsättning runt 30-40 procent, jämfört med rekordåret 2019. Handlarna ser en ljusning, även om den än så länge är svag.

”Det har börjat röra på sig. Om man jämför med hur det sett ut får vi vara glada. Förra året var det inte roligt att vara gränshandlare”, säger Anna Strandgren, som driver Gränslöst i Umfors i södra Lapplandsfjällen.

Många norrmän kommer till Sverige för att handla – där både pris och utbud ofta är bättre än i Norge.

ANNONS
ANNONS

Anna Strandgren beskriver lyckliga norrmän som kommer över gränsen för att shoppa.

”De har känt sig instängda, inlåsta och kontrollerade”, säger hon.

Ljust vid finska gränsen

Läget ser även ljust ut i Haparanda, vid den finska gränsen. Finland har lättat på restriktionerna vid gränsen och finländarna tar möjligheten och åker till Sverige.

”Vi har en försäljning på ungefär 50 procent jämfört med 2019 och en kundtillströmning på 35 procent”, säger Kent Långström, som driver godisbutiken Candy World.

”De som kommer hit köper mer. Omsättningen ökar i samma takt som finländarna får sin andra vaccindos.”

Läs mer: Norge har tjänat 6 miljarder på stängd gräns

ANNONS
ANNONS