Göteborg har ännu inte fått sin första enhörning – men det finns några företag som är nära. Här är bolagen som kan ta den åtråvärda titeln.

ANNONS

Stockholm har blivit känt för att ha världens näst högsta siffra på enhörningar per capita, efter Silicon Valley i Kalifornien. En enhörning är ett privatägt startup-bolag som nått drömgränsen med en värdering på över en miljard dollar. Just nu har huvudstaden fem bolag som räknas som enhörningar – Klarna, Northvolt, Trustly, Epidemic Sound och Kry.

Cellink och Powercell gick till börsen i stället

För Sveriges näst största stad Göteborg har det gått trögare. Där har ännu inget bolag uppnått den statusen. Men för några bolag är det ganska nära. Göteborgs Posten har listat bolagen som kan bli Västsveriges första enhörning.

GP börjar med att räkna upp några bolag som missat titeln med en hårsmån: Medicinteknikbolaget Cellink och bränslecellsbolaget Powercell har visserligen nått upp till värderingen, men detta genom en börsnotering och de räknas därmed inte som en ”riktig” enhörning. Dataanalysföretaget Recorded Future köptes upp av riskkapitalbolaget Insight Ventures 2019 för 7,5 miljarder kronor – alltså strax under siffran på en miljard dollar.

Na-kd ”inte långt borta”

De åtta bolag i Göteborg som istället kan ta titeln som första enhörning enligt GP är:

Einride, som bygger elektriska och förarlösa lastbilar med bland andra Oatly, SKF och Electrolux som kunder.

ANNONS
ANNONS

Na-kd, e-handlaren inom mode där grundaren Jarno Vanhatapio själv konstaterat att han ”skulle ljuga om jag sa att enhörnings-nivån är långt borta”.

Revolution Race, e-handlare för friluftskläder som siktar på en börsnotering senare i år.

Minna Technologies. Bolaget sysslar med abonnemangstjänster och siktar på expansion till Australien och USA i år.

Sigmastocks, fintechbolag vars robotrådgivare hjälper småsparare med aktier.

Jollyroom, e-handel för barn- och bebisprodukter som siktar på att omsätta tre miljarder kronor i år.

ANNONS
ANNONS

Klädmärket och e-handlaren Axel Arigato, som enligt en intervju med GP ökade sin tillväxt med 60 procent under fjolåret.

Bagaren och Kocken, e-handlare för köksredskap som dubblade sin omsättning i fjol och nu flyttar till större lagerlokaler.

Läs mer: Otroliga planen: Oslo-Göteborg på en timme med supertåg