Ålandsbanken, där Göran Persson tidigare satt i styrelsen och var stor aktieägare, hjälper företagare att slippa svensk skatt.

ANNONS

Avslöjandet gör Dagens Industri vars reporter erbjöds ett skattepaket till ett pris på motsvarande 300 000 kronor.

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson, tidigare S-statsminister, var styrelseledamot i Ålandsbanken 2015-2019 och fick då ta del av stora aktieutdelningar utöver egna aktieklipp från banken.

I Di berättar tidigare anställda på Skatteverket att de hjälper svenska företagare med utlandsflytt och tillsammans med Ålandsbanken mynnar det ut i att entreprenörerna inte behöver betala någon vinstskatt i Sverige.

Portugal i all ära men Spanien är svenskarnas favorit

”Spanien är svenskarnas favorit, skulle jag vilja säga. Det är fastland, det är enkelt … god mat och dryck”, säger Stefan Thomsson, tidigare anställd på Skatteverket och nu delägare i Global Tax Sweden, till Di.

Ålandsbanken är, framgår det, rådgivare när avancerade skatteupplägg sys ihop och där målet är att företagare som exempelvis säljer sitt bolag inte ska betala ett öre i vinstskatt.

”Springer du åstad och säljer ditt bolag med låt oss säga 20 miljoner i kassan, ja då blir den effektiva skatten 7,4 miljoner. Men där ska du ju inte hamna”, säger rådgivaren Göran Andersson från Ålandsbanken under ett möte med företagare vid Stureplan i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Göran Andersson har tidigare medverkat på Malmömässan Exhibition & Congress Centre, en husmässa där Global Tax Sweden hade en monter i syfte att bland annat locka företagare som vill flytta utomlands och minimera sin skatt.

Av Ålandsbanken får företagen rådet att överföra vinsten från försäljningen av sina rörelser till holdingbolag på Cypern med bulvaner i styrelsen, skriver Di.

Vinsten läggs i ”träda med diskretionär kapitalförvaltning”.

I ett räkneexempel som redovisas resulterar det i sänkt skatt med 25 procent, eller 5 miljoner kronor.

Tillsammans med ett större lån i Ålandsbanken får företagaren ner skatten ännu mer, och allt tack vare skattetrixandet.

Göran Andersson från Ålandsbanken deklarerar att den som helt vill komma undan skatt i Sverige däremot måste flytta utomlands.

ANNONS
ANNONS

Uppmaningen till företagarna på mötet vid Stureplan är att ansluta sig till Ålandsbanken redan nu för att realisera sina bolagsvinster utan att behöva skatta för dem – och att planera sin utlandsflytt direkt.

”Flyttar du till just de här länderna vi pratar om så blir det ingen skatt”, säger Ålandsbankens rådgivare, enligt Di som berättar att fler aktörer medverkade på mötet, både från Ålandsbanken och tidigare verksamma vid Skatteverket.

Senare, när Di kontaktar Ålandsbanken, är det officiella beskedet att banken inte erbjuder skattefri företagsexit.

Läs även: Hon förklarar nu krig mot företagens skatteflykt [Dagens PS]