Elbilsbolaget Zeekr som ägs av Geely tar in drygt 4 miljarder kronor i sin första externa runda. Målet är att sälja 650 000 bilar om 4 år.

ANNONS

Zeekr har stängt sin första finansieringsrunda och tagit in motsvarande 4,3 miljarder kronor vilket ger en värdering av elbilsbolaget på omkring 78 miljarder kronor, skriver Di. 

Bland investerarna finns den amerikanska chipjätten Intel som har 5,6 procent av bolaget

Satsar på premium

Precis som den interna konkurrenten Polestar – som också kontrolleras av Geely genom Volvo Cars – satsar Zeekr på premiumsegmentet och ska leverera modellen Zeekr 001 senare i år.

Därefter är planen att 2025 sälja 650 000 bilar, vilket kan jämföras med Volvo Cars som förra året totalt sålde 660 000 bilar globalt.

Oklart för Polestar

Samtidigt som Geely verkar ha ett klart mål för Zeekr så är det mer spretigt för Polestar.

Volvo Cars har utvärderat börsplaner och planerat för en notering i september, men det är oklart om Polestar kommer ingå i den.

”Polestar är ett eget bolag som får svara för sin framtid. När vi tittar på en eventuell börsnotering för Volvo är det för Volvo, som i och för sig är storägare i Polestar”, sa Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Di i juli.

ANNONS
ANNONS

Volvo Cars gick även ut i våras och meddelade att bolaget ska vara helt elektriska 2030. Redan om 4 år ska hälften av den globala försäljningen vara elbilar och den andra hälften hybrider.

Läs mer: Intern konkurrens för Volvo Cars – genom Geelys elbilar