Dagens PS

Framtidsspanare: Medborgarlön bör diskuteras

En framtidsspanare menar att när artificiell intelligens, AI, på allvar tar plats i samhället och på arbetsmarknaden kan en lösning vara medborgarlön
En framtidsspanare menar att när artificiell intelligens, AI, på allvar tar plats i samhället och på arbetsmarknaden kan en lösning vara medborgarlön. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 okt. 2023Publicerad: 17 okt. 2023

Hon jobbar med framtidsspaning och menar att det ekonomiska systemet och arbetsmarknaden kommer behöva förändras när AI på allvar tar plats i samhället.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tove Blomgren, kreativ chef för EY Dobermans framtidslabb, Sally, anser att vi behöver ett nytt sätt att fördela resurser, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Goldman Sachs spår att 300 miljoner jobb försvinner med AI-utvecklingen. Jag tänker att det kan vara en bra sak. Vi jobbar massor, är mer stressade än någonsin och hinner inte umgås med våra barn. Det är hög tid att prata medborgarlön”, säger hon till SvD.

Hon anser att vi behöver tänka om gällande det ekonomiska systemet och arbetsmarknaden och säger att den värld vi byggde den här ekonomin för inte längre finns.

“Vi har destabiliserat klimatet, håller på att använda slut på våra naturliga resurser och samtidigt kastar vi in AI i mixen.”, säger hon till SvD.

Det bör diskuteras

Tove Blomgren menar att det är nödvändigt att hitta nya modeller för inkomstfördelning.

Hon ser ännu inte att bolag i någon större skala säger upp personal på grund av AI men hon är säker på att det kommer ske och att gamla jobb kan tas över av AI mycket snabbare än nya jobb hinner skapas.

Enligt henne kommer vi behöva jobba mindre och då kan lösningen vara medborgarlön, hon anser att det i alla fall bör diskuteras, skriver SvD.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Schweizarna röstade ned förslaget om medborgarlön Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS