Fortune tipsar: Så boostar du dina anställda inför 2023

Uppdaterad: 29 dec. 2022Publicerad: 29 dec. 2022
Fortune
Tydliga mål gör mycket för produktiviteten på arbetsplatsen enligt Fortunes experter. (Foto: Pixabay)

December månad är intensiv för de flesta arbetslag. I år har influensa och covid dessutom utmanat arbetsstyrkan vilket gör att energin sinar när året närmar sig sitt slut. Men det finns bot. Här är tipsen som hjälper ditt team möta 2023 med kraft och glädje.

ANNONS
ANNONS

De flesta chefer har upplevt den. Dippen som slingrar sig in i teamet strax innan ledigheten och lägger locket på energin, när det egentligen finns hur mycket som helst att göra.

Ett fenomen som bland annat kan göra anställda mer känsliga för feedback och mindre engagerade. Är det dessutom influensatider är risken stor att arbetslaget drabbas av ytterligare bakslag.

Av det skälet är det extra viktigt för dig som chef att arbeta proaktivt under årets sista månad. Inte minst eftersom du som ansvarig vill att dina anställda ska vara på tårna när ett nytt arbetsår stundar.

Som väl är finns det sätt att bekämpa denna allmänna avmattning på. Här är tipsen som Fortune tagit fram som hjälper dig och ditt team bibehålla produktiviteten och omgruppera till 2023.

Fortune Att som chef visa uppskattning för dina anställda är extra viktigt inför ett nytt arbetsår. (Foto: Pixabay)

Fortunes experter tipsar

1. Planera i förväg

Ditt team kanske befinner sig i en tillfällig formsvacka just nu, men det hindrar inte att du redan nu förbereder er för 2023.

När det är som allra mest att göra behöver dina anställda vara på plats, men kanske finns det stunder under året du kan kompensera dem genom att stänga kontoret tidigt, skjuta fram ett möte, eller ge dem en halvdag ledigt? En taktik som fungerat för Deb Muller, vd för HR Acuity, som omvandlat fredagar sommartid till halvdagar.

Ett annat tips, som kan låta enkelt men ofta glöms bort är att du som chef kan behöva uppmuntra dina anställda att ta ut sin ledighet. Om inte är risken stor att de är slutkörda under den mest intensiva tiden på året. Något som Amy Spurling, vd och medgrundare av Compt är mycket noga med.

“Människor måste veta att det finns en förväntan på att de behöver att ta ut ledig tid eftersom folk behöver ladda om”, säger hon till Fortune.

Genom att se till att dina anställda får vila och ledighet under hela året, kan du som ansvarig lita på att de kommer orka när det verkligen gäler.

2. Visa uppskattning

Att visa uppskattning är förstås aldrig fel, men kanske lite extra viktigt så här års. Här är det enligt Joe Mull, programledare för podden Boss Better Now, viktigt att vara specifik i din feedback så att det ger dina medarbetare energi.

“Det viktigaste är att vi specifikt uttrycker för människor vilken skillnad de gör i andras liv, och inte kommer med allmänna plattityder som tack, du är uppskattad”, säger Mull till Fortune.

Ett enkelt och bra sätt att göra det på att är att ta upp de egenskaper som du som chef lagt märke till och uppskattar.

En annan form av uppskattning som Mull lyfter fram är den som syns i lönekuvertet, förutsatt att det är en möjlighet som ditt företag besitter. Det kan även handla om en gåva eller bonus som kan knytas till dina medarbetares insatser.

3. Starta året med tydliga mål

De första dagarna efter en ledighet kan vara svåra, men det är samtidigt en möjlighet för dig som chef att sätta trenden för hur det nya året ska bli.

ANNONS
ANNONS

När du och ditt team samlas i januari är det därför viktigt att ni snabbt kommer igång med att formulera företagets mål. Kanske också filar på arbetsbeskrivningar så att alla vet vart ni är på väg.

Det kan även handla om att du tar dig tid att sitta ner med dina anställda enskilt för ett samtal om deras roll i företaget och ett eventuellt avancemang.

På så sätt delar ni som team på arbetsbördan och tar gemensamt ansvar för målen ni satt upp. Teamwork makes the dreamwork!

Vi du läsa mer om företag och ledarskap? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: De tjänar mest i Sverige – systrarna toppar

ANNONS
ANNONS