Dagens PS

Företagens nota för brotten nu 98 miljarder

brotten
Enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv har kostnaderna för kriminaliteten för företagen skenat till 98 miljarder kronor bara under senaste året. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 nov. 2023Publicerad: 13 nov. 2023

Enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv har kostnaderna för kriminaliteten för företagen skenat till 98 miljarder kronor bara under senaste året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är bara den uppskattade notan för det senaste årets kriminalitet, enligt ny rapport från bransch- och arbetsgivarorganisationen som kräver att riksdag, regering och berörda myndigheter agerar med full kraft för att få stoppa på den alarmerande utvecklingen av brotten.

Svenskt Näringsliv presenterar 20 förslag på åtgärder för makthavarna för att få stopp på brottsvågen, som står företagarna men även hushållen dyrt.

Brotten slår direkt mot konsumenterna

“Sammantaget överförs näringslivets kostnader för brottsligheten på konsumenterna genom högre priser på varor och tjänster”, konstaterar Svenskt Näringsliv som bland annat vill att polis och företag samverkar i större utsträckning men också att myndigheter använder AI i kampen mot brottsligheten.

“Brottsligheten drabbar alla sorters företag, från den minsta kvarterskrogen till de stora globala företagen, och hotar i längden Sveriges konkurrenskraft. Den ökande brottsligheten sker dessutom i en kontext när terrorhotnivån höjts och Sverige utsätts för desinformationsattacker och subversiv verksamhet kopplat till det försämrade säkerhetspolitiska läget”, skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

På den här sidan kan du ladda ner den nya rapporten Brottslighetens kostnader 2023.

Läs även: Konkurser finansierar mord och knarkaffärer Dagens PS

Läs mer: UC: Bedrägerier bakom konkursvåg Dagens PS

ANNONS

Läs vidare: Gängkriminaliteten oroar 9 av 10 företag Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS