Det nya året inleds med en rekordhög pessimistisk syn på den egna verksamhet bland svenska företagare, konstaterar SEB:s privatekonom med hänvisning till bankens januarimätning.

ANNONS

SEB:s företagarindikator minskar med 5 enheter till minus 7 i januari, jämfört med december-noteringen på minus 2.

Även två av de tre ekonomiska indikatorerna som ingår i mätningen backar.

Arbetstiden minskar från minus 3 till minus 5 och omsättningen från 0 till minus 7.

Däremot ökar likviditeten från minus 1 till plus 2.

Förre positiva och fler negativa

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden sjunker från 20 procent till 18 procent.

Andelen som tror på en negativ utveckling ökar samtidigt från 22 till 25 procent.

Andelen som tror på oförändrad utveckling minskar samtidigt från 57 till 53 procent.

Det handlar om företagarnas syn på den egna verksamheten de kommande tre månaderna och företagarindikatorn är alltså skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling.

ANNONS
ANNONS

Enskilda näringsidkare minst optimistiska

”Företagarna inleder 2023 med en rekordlåg framtidstro. Mest pessimistiska är de företagare som driver enskild näringsverksamhet. Det är en grupp där företagets ekonomi ofta är sammanflätad med privatekonomin, och under det gångna året har det varit just privatekonomin som prövats extra hårt”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández och tillägger i pressmeddelandet:

”De ekonomiska indikatorerna följer många gånger säsongsmönster. Under julen minskar oftast både arbetstid och omsättning när företagare går på ledighet. Det innebär att den allt dystrare framtidstron ännu inte slagit igenom med full kraft i orderböckerna”.

Läs även: 9 av 10 småföretag står pall för intäktsras [Dagens PS]