Runt lön märks en ökad aktivitet hos hackare – nu varnas företag för den illavarslande trenden. Så här går bedragarna till väga.

ANNONS

Det är antinätfiskeorganisationen APWG som enligt Di Digital noterat att hackare i högre utsträckning tycks rikta in sig på olika typer av cyberattacker kring lön, och därför varnas nu företag för trenden.

Enligt APWG har förfrågningarna om att ändra uppgifter för löneutbetalningar ökat från 4 procent i maj 2020 till 24 procent under årets andra kvartal, skriver Di Digital och berättar att det alltså rör sig om så kallat nätfiske i sammanhanget.

Svenska företag har också, framgår det, upplevt en ”massiv ökning av cyberhot under pandemin”.

Fejkade mejl vanligt

Ofta handlar det om att företagen får fejkade mejl från cyberkriminella och nätfisket uppges ha kostat företagen miljardbelopp.

Inte sällan utger sig bedragaren för att vara en person i företaget för att förmå anställda att föra över pengar och/eller känslig information.

Beloppen som bedragarna kommer över genom nätfiske har enligt APWG dubblerats på kort tid.

Cyberbrottslingarna använder även en rad andra metoder för att lura företag och deras anställda, exempelvis frågar man efter presentkort och där tillhör Ebay, Itunes och Amazon de vanligaste förfrågningar.

Det förekommer även att nätfiskarna använder domännamn som liknar riktiga och mer kända domäner, enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Hackare bakom jättekupp återbetalar kryptovalutor [Dagens PS]

Läs mer: Svensk dollarmiljonär på att hacka företag [Dagens PS]

Läs vidare: Åtta av tio säkerhetschefer är inte förberedda på attack [Dagens PS]