Dagens PS

Företag som testat fyra dagars arbetsvecka fortsätter

Företag som deltog i en studie om fyra dagars arbetsvecka har fortsatt reducera arbetstiden efter att studien avslutats och medarbetarna känner sig mycket positiva
Företag som deltog i en studie om fyra dagars arbetsvecka har fortsatt reducera arbetstiden efter att studien avslutats och medarbetarna känner sig mycket positiva. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 juli 2023Publicerad: 28 juli 2023

Företag som deltog i ett sex månader långt pilotprogram med fyra dagars arbetsvecka fortsatte att reducera arbetstiden även efter att studien avslutats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sex månader efter att ett pilotprogram om fyra dagars arbetsvecka avslutats har de företag som deltog i studien minskat sina medarbetares arbetstid ytterligare, det rapporterar Computerworld.

Minskat med ytterligare en timme

Företagen ser även fortsatt ökad produktivitet och annan nytta med den kortare arbetstiden, detta enligt ny data från den ideella organisationen 4 Day Week Global.

På de företag som deltog i pilotprogrammet började en genomsnittlig arbetsvecka på 38 timmar, i slutet av försöket var den genomsnittliga arbetsveckan 33,85 timmar.

Sedan pilotprogrammet avslutades för sex månader sedan har den genomsnittliga arbetsveckan minskat till 32,97 timmar, alltså med nästan en hel timme.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Arbetar mer effektivt

“Det är viktigt att notera att denna fortsatta minskning av timmar inte uppnåddes genom ökad arbetsintensitet där människor var tvungna att snabba upp och packa fem dagars uppgifter i fyra. I stället opererade de mer effektivt och fortsatte att förbättra dessa möjligheter allt eftersom året gick” säger Juliet Schor professor vid Boston College, i ett pressmeddelande.

När pilotprogrammet avslutades sade 92 procent av de deltagande företagen att de tänkte fortsätta med den minskade arbetstiden eftersom fördelarna var så uppenbara.

Det var bara två av de deltagande företagen som uppgav att de definitivt inte tänkte fortsätta med kortare arbetsvecka.

Medarbetarna mår bättre

Enligt 4 Day Week Globals uppdaterade data är medarbetarna fortsatt mycket positiva till den förändring som skett det senaste halvåret.

Medarbetarnas fysiska och psykiska hälsa har enligt självuppskattade graderingar förbättrats sedan pilotprogrammet påbörjades under 2022.

ANNONS

Pilotprogrammet och studien genomfördes av 4 Day Week Global och flera universitet, 61 000 företag och 3 000 anställda deltog, vilket gör studien till den största i sitt slag.

Om en tidigare studie bland företag i USA och Irland inkluderas har 91 företag och 3 500 medarbetare genomgått pilotprogram som testar en kortare arbetsvecka.

Rapporterade bättre resultat

De företag som har tillhandahållit data om sina resultat rapporterade 8 procent högre intäkter under försöksperioden.

Enligt forskarna rapporterade de en 38-procentig ökning jämfört med motsvarande period året innan.

“Nästan alla företag som går över till en fyradagarsvecka gör tre huvudsakliga saker: förkortar och reformerar möten radikalt, använder tekniken mer eftertänksamt och medvetet, och designar om arbetsdagen för att bygga in distinkta perioder för fokuserat arbete, möten och social tid,” skriver 4 Day Week Globals vd Dale Whelehan i ett mejl till Computerworld.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fyra dagars arbetsvecka bättre för produktiviteten Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS