Ford storsatsar elektriskt och bygger om sina fabriker. Inspirationen hämtas från Tesla och satsningen hamnar på upp till 20 miljarder dollar under de närmaste åren.

ANNONS

Ford har redan sedan tidigare uppgett att bolaget vill satsa 30 miljarder dollar på elbilar fram till 2025.

Nu kommer alltså ytterligare upp till 20 miljarder dollar att läggas på att konvertera fabriker världen över under de kommande fem till tio åren, rapporterar Bloomberg News.

Omorganiseringen av Ford leds av Doug Field, tidigare chef för Apples bilprojekt. Field har även varit en toppchef på Tesla, där han var delaktig i konstruerandet av Model 3.

Ford storsatsar elektriskt

De nya satsningarna ska enligt uppgifter till Bloomberg vara del i Fords vd Jim Farleys vändningsplan för bolaget, som tillkännagavs förra året. Ford vill dock inte kommentera uppgifterna.

Farley vill utmana Tesla som den mest framgångsrika elbilstillverkaren och det verkar som investerare följer i samma fotspår – sedan Fords marknadsvärde lyfte till över 100 miljarder dollar i januari.

Samtidigt som Ford förbereder sig på att tillverka 600 000 elbilar om året från 2024 så blickar vd:n mot en annan ännu mer känd vd – Elon Musk.

Beundrar Musk

Farley erkänner att han har lärt sig mycket från Teslas grundare som förvandlade sin startup till en global ledare inom elbilar som investerare värderar till över 1 biljon dollar.

”Jag beundrar verkligen de svårigheter de hade och hur de förvandlade svårigheterna till framgång”, sa Farley i en intervju med Bloomberg förra veckan.

”De tjänar över 10 000 dollar per fordon. Jag gillar den typen av affärer.”

ANNONS
ANNONS

Ska ha kvar bensindrivna fordon

Det råder dock fortfarande en väsentlig skillnad mellan Ford och Tesla där den sistnämnda enbart satsar på elektriska fordon som bekant, medan Ford fortfarande tänker ha bensindrivna fordon som en central del av företaget i många år framöver.

Ett sätt att fortsatt dra in pengar inom området är att öka de tjänster som Ford säljer till bilägare – vilket bolaget hoppas genererar 20 miljarder dollar per år i intäkter.

Läs även: Bidrag till elbilar redan slut – miljarder fattas [Dagens PS]