Hur många underställda kan en chef ha innan det blir ohälsosamt? Den frågan ställer sig tidningen Chef och forskaren Annika Härenstam varnar för följderna.
”Verkligheten passar inte in i styrmåtten”, säger Härenstam.

ANNONS

Kan man ha hur många underställda som helst och det fortfarande är hälsosamt? Troligen inte, om man lyssnar på forskaren Annika Härenstam som intervjuas i tidningen Chef.

Annika Härenstam är professor emerita i sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.Hon är en av Sveriges ledande experter på ledarskap inom offentlig sektor. Hon riktar stor kritik till hur verksamheterna med 50 underställda och uppåt styrs. Framförallt i kvinnodominerade yrken är villkoren för chefer riktigt dåliga, enligt Härenstam.

”När de nya marknadsinfluerade styrmodellerna rullades ut över vård, skola och omsorg i början av 90-talet, infördes en styrlogik som präglas av ekonomi och resultatmätning. Men verkligheten passar inte in i styrmåtten. Långt ifrån allt arbete som utförs av enhetscheferna och deras medarbetare syns i matriserna. Ändå är det matriserna som räknas”, säger hon till tidningen chef.

Tvingas rensa avlopp

Inom till exempel äldreomsorgen kan en chef ha uppemot 100 underställda, men i stället för att leda arbetet tvingas man rensa avlopp, montera hyllor. Utöver det jobba med alldeles för mycket administration som dessutom hamnar på hög då man inte hinner med det. Något som skapar dålig stress.

”En tendens att betrakta omsorg som något medfött kvinnligt, som inte kräver så stor utbildning utan ligger nedärvt i kvinnornas kroppar. Ett synsätt som även det innebär att kvinnors arbete – inklusive chefernas – inte fullt ut värderas eller syns”, säger Annika Härenstam.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fler ledarskapsnyheter på [Dagens PS]