Boing och Airbus har fått en rekordbeställning från Indien där flygbolaget Air India nu vill köpa 500 jets. De ingår i Indiens planer på att snabbt expandera sin ekonomi.

ANNONS

Boing och Airbus kommer dra in tiotals miljarder dollar på den nya historiska dealen där Air India alltså beställer 500 flygplan, skriver Reuters.

Flygbolag beställer Airbus och Boeing

Den nya beställningen inkluderar många mindre jets men även större Airbus A350, Boeing 787 och 777 och är en av de största beställningarna någonsin inom flygindustrin, räknat i antal flygplan.

Genom beställningen vill Air India ta stora delar av marknaden när det gäller att flyga resenärer mellan stora städer som Mumbai och New Delhi och att kunna vara ett bra alternativ att transportera alla de indier som bor utomlands – när de vill ta sig till hemlandet. Flygbolaget ska alltså på allvar konkurrera med båda inhemska rivaler och internationella konkurrenter.

Vill öka ekonomin

Framför allt är kanske dock den nya flygflottan – som ska levereras under det kommande decenniet – en viktig pusselbit i Indiens och premiärminister Narendra Modis mål att snabbt öka landets ekonomi.

Det finns dock många hinder på vägen som Air India måste ta sig över först, uppger kritiker. De inkluderar tuff konkurrens från redan etablerade flygbolag i till exempel Gulfstaterna, en undermålig inhemsk infrastruktur som måste byggas ut och en brist på piloter.

Trots det är det en gigantisk potentiell marknad Air India har framför sig, efter pandemin när efterfrågan på flygresor nu rusar iväg.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Indien: Vi fortsätter köpa rysk olja [Dagens PS]

Läs även: Tyskland och Japan snart omkörda av Indien? [Dagens PS]