Västmakternas pristak på rysk olja hindrar inte Indien från att fortsätta med sina ryska oljeköp, deklarerar landets utrikesminister.

ANNONS

På måndagen gjorde Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar klart att landet sätter sina energibehov före västländernas pristak på rysk olja.

Landet tänker därför fortsätta köpa olja från Ryssland.

Det här rapporterar CNBC.

Utrikesministern fällde sin kommentar efter samtal under ett besök från sin tyska motsvarighet Annalena Baerbock.

Mötet ägde rum för att diskutera bland annat bilaterala relationer och Rysslands krig i Ukraina.

Indien: EU importerar mer fossilt bränsle från Ryssland än vi

G7-länderna och Australien samt EU har satt ett pristak på rysk olja på 60 dollar per fat som trädde i kraft på måndagen.

Syftet är att begränsa Kremls oljeintäkter för att finansiera kriget i Ukraina och att undvika kraftiga prisökningar på olja från Moskva på den globala oljemarknaden.

Jaishankar hävdar att EU importerar mer fossilt bränsle från Ryssland än Indien, som försvarar sina oljeaffärer med Moskva och sagt att det lägre priset på olja som Indien betalar gynnar landet.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina har Indien stadigt ökat sina inköp av rabatterad rysk olja och importen av rysk olja nådde i oktober en ny rekordnivå, berättar CNBC som hänvisar till nyhetsbyrån Press Trust of India som citerar data från Vortexa.

ANNONS
ANNONS

Indien har inte ställt sig bakom västs ekonomiska sanktioner mot Moskva men upprepade gånger uttalat att våldet i Ukraina måste upphöra.

Läs mer: Opec+ går med på minskad produktion [Dagens PS]

Läs även: Analytiker spår högre bränslepriser vid macken [Dagens PS]