På sommaren ökar alternativen till vad som är möjligt att ha på sig på kontoret. Från tunna kläder med kortare snitt till mer heltäckande plagg. Det kan också göra det svårare att navigera i den dresscode som gäller på ditt kontor. Elisabeth Bövik på Företagande.se listar sina tips.

ANNONS

Herrar – Välj ljust och luftigt

Elishabeth Bövik för fram att bomull, linne och tunnare ull är att föredra snarare än till exempel polyester. På varma dagar, värm därför helst kostymer i dessa material. Om företaget har slipstvång är det även bra att ha slipsens material i åtanke, då tjockare, ”glansigare” slipsar tenderar att vara varmare.

Elisabeth Bövik menar att det kan vara värt att leta upp ett par skor med lädersula snarare än gummisula, då dessa andas bättre. Stilrena sneakers bör fungera, men i vissa yrken krävs mer formella skor.

Gällande byxval är shorts såklart inte alltid är tillåtet, men om de är det ska de vara i en neutral färg, som beige eller marinblå. Snittet bör gå ovanför knäskålarna.

Kvinnor – bli inte för casual

Elisabeth Bövik säger att hon har föreläst inför skolklasser och fått input om hur folk uppfattar kvinnlig personal i olika branscher beroende på klädsel. För lättklätt, med djup urringning eller för korta kjolar kan göra folk obekväma menar dem. Hon citerar en elev som menar att  ”det känns inte fräscht och det är genant om någon visar upp för mycket.”

ANNONS
ANNONS

Gällande plagg rekommenderar hon hela och rena jeans som kan kombineras med toppar och blusar, lätta naturmaterial och att det är värt att tänka på pedikyren om du har sandaletter med öppen tå.