Finland är inte alls fullt av de svartsynta melankoliker som ofta beskrivs i film och litteratur. För femte året i rad utnämns vårt östra grannland till världens lyckligaste land.

ANNONS

Lycklighetspoängen ligger därtill en bra bit över de andra länderna, enligt World Happiness Report 2022.

Danmark ligger kvar på andra plats, och Island går om Schweiz och tar bronsplatsen i lycklighetsmätningarna. Schweiz blir alltså nedpetat till fjärde plats, följt av Nederländerna och Luxemburg på femte respektive sjätte plats.

Svenskar lyckligare än norrmän

Sverige hamnar på plats nummer sju, precis före Norge. Alltid något!

Mätningarna är förstås helt subjektiva, och baseras på tre huvudindikatorer, enligt World Happiness Report. Det är livsutvärdering, positiva känslor och negativa känslor, och under årets mätning har man ägnat extra uppmärksamhet åt de dagliga känslorna för att bättre kunna bedöma hur pandemin har ändrat olika aspekter av livet.

”Lärdomen av World Happiness Report över tid är att socialt stöd, generositet mot varandra och ärlighet hos de styrande är avgörande för välmående”, säger Jeffrey Sachs, direktör för Centret för hållbar utveckling, universitetet i Columbia till Bloomberg.

Mer stress och oro

World Happiness Report har publicerats under tio år nu, och de land som ökat sin lycklighetsfaktor mest är Serbien, Bulgarien och Rumänien. På andra änden av skalan är länderna som minskat mest, Venezuela, Afghanistan och Libanon.

Enligt författarna syns överlag ökad stress, oro och ledsamhet i de flesta länder. Undersökningen visar också en ”långvarig minskning av livsglädje”, enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Läs även: 53 procent av finländarna säger ja till Nato [Dagens PS]

Läs även: Han sprängde sin Tesla Model S – blev världsnyhet [Dagens PS]