Dagens PS

Finanstopp ger bort förmögenhet

(Foto: TT)
(Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 nov. 2022Publicerad: 02 jan. 2017

Det är inte första gången den framgångsrike entreprenören ger bort 100 miljoner till flyktingar, men det är inte alltid hans engagemang applåderats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oavsett startade Roger Akelius på nytt i slutet av november en insamling för människor på flykt med fokus på Läkare utan gränser. För varje krona som insamlingen gav i december lovade han samtidigt att ge bort lika mycket till organisationen.

Fastighetsmiljardären Roger Akelius ger på nytt bort 100 miljoner kronor till flyktinghjälp. (Foto: TT) Fastighetsmiljardären Roger Akelius ger på nytt bort 100 miljoner kronor till flyktinghjälp. (Foto: TT)

Det här skriver Dagens Industri, som blev startskottet för den kände skatteexperten och fastighetsmiljardärens insamling. Det var i samband med en intervju i tidningen som Akelius vände sig till alla svenskar att bidra med pengar till nödställda människor på flykt i samma skälvande stund som Syrienkriget trappades upp.

Nu visar siffror från läkare utan gränsen, som Di refererar till, att insamlingen hittills inbringat över 102 miljoner kronor och med Roger Akelius pengar blir det över 200 miljoner kronor.

“Det överstiger alla våra förväntningar. Vi var inte säkra på att det här skulle inspirera människor så mycket som det gjort och det är roligt att så många triggades av Rogers utmaning. Det är decenniets största insamlingskampanj i Sverige för en enskild organisation”, säger Katharina Ervanius, relationsansvarig på Läkare utan gränser, till tidningen.

Både privatpersoner och företag har engagerat sig för det behjärtansvärda ändamålet.

“Pengarna kommer att räcka till hundratusen operationer eller en miljon läkarbesök. Troligen är det min bästa investering av hundra miljoner när man ser till hur effektiva Läkare utan gränser är. Pengarna hade knappt räckt till kontantinsatsen på en skyskrapa i New York och jag har ju redan skyskrapor i New York”, säger Roger Akelius – som själv tycker att han kunde gjort mer – till Di.

MISSA INTE: Mångmiljardär ny partner till Bert i asylbranschen  >

LÄS ÄVEN: Fastighetspamp sätter två rekord – på en gång  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS