Dagens PS

Fem års fängelse för hemlig bankir

Kriminella nätverk tvättar sina pengar.
Kriminella nätverk tvättar sina pengar via ett underjordiskt finansiellt system, utom räckhåll för myndigheterna. (Foto: Jonas Ekströmer/TT )
Suzanne Nygren
Suzanne Nygren
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Nu har en 55-årig företagare i västra Stockholm dömts till fem års fängelse och näringsförbud efter att ha agerat hemlig Hawalabankir åt kriminella där enorma summor med pengar har tvättats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men den dömde mannen slipper såväl företagsbot som betalningsskyldighet för de totala brottsvinster som anses ha blivit tvättade.

Slussade pengar – inte förverkade

Enligt Solna tingsrätt ska mannen ha fört ut 60 miljoner kronor i brottspengar till utlandet, skriver DI.se. Men genom att ha slussat iväg brottspengarna har mannen lyckats fullfölja penningtvätten och därmed tycker domstolen att det skulle vara oskäligt att förverka även detta belopp.

Han döms därför bara för grovt penningtvättbrott och grovt bokföringsbrott till fem års fängelse plus näringsförbud i sju år.

“Jag tycker man kan fråga sig om det är en rimlig bedömning”, säger åklagaren Nils Råby som hade begärt att mannen skulle betala 60 miljoner kronor till staten.

ANNONS

Senaste nytt

Annan verksamhet täckmantel

Officiellt har den nu dömde mannen drivit restaurang-, kiosk- och frisörverksamhet i Stockholm respektive Sundbyberg.

Men det är hans svarta bankaffärer som omsatt mest pengar.

ANNONS

Tack vare fransk polis har man lyckats knäcka den krypterade mobiltjänsten Sky ECC där hans olagliga bankaffärer avslöjades.

Underjordiskt finansiellt system

Hawala-branschen tros omsätta miljardbelopp.

Kriminella i Sverige som behöver föra ut pengar till affärspartners i exempelvis Spanien och Turkiet kommer överens om lösenord med mottagare i det andra landet, och där de sedan kan hämta ut sina tvättade pengar. Transaktionerna är blixtsnabba och lämnar inga spår.

Allvarliga samhällseffekter

Efter att Säkerhetspolisen och andra konstaterat att samhällseffekterna blivit ”mycket allvarliga” öppnar finansmarknadsminister Niklas Wykman för ett förbud, som Di.se tidigare skrivit om.

Läs även: Så hanterar kriminella pengar – med statens tillstånd.

Läs även: Nätverken bakom pengatvätten – gängledare berättar.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS