Dagens PS

Facket om krisen på Ikea: "Inte sant"

ikea
Ikea Swedens fackliga representant menar att företagets personal inte stoppas från att tala med media om omorganisationen (Foto: Unsplash).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 24 feb. 2023Publicerad: 24 feb. 2023

Ikea ska genomföra en omorganisation. Enligt Expressen har chefer signerat avtal om tystnadsplikt och ett mystiskt mejl har skickats ut internt. Detta har tolkats som att anställda avråds från att tala med media – men så är inte fallet, enligt Ikeas fackliga representant. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har stormat kring Ikea Sweden under veckan, vilket Dagens PS berättat om. 

I söndags skrev Smålandsposten att Ikea Sweden skulle genomföra en omorganisation och dagen efter fick alla anställda på företaget ett mystiskt mejl från chefer på moderbolaget Inter Ikea Group. Där stod det att medarbetare kontaktats av ”externa parter” med ”manipulativa frågor” i syfte att få ta del av ”företagsrelaterad information”.

I tisdags publicerade Expressen en artikel där de följde upp uppgifterna. De skrev även att omorganisationen enligt uppgifter skulle innebära att 20 procent av personalstyrkan sades upp innan sommaren.

MISSA INTE: Kris på Ikea: ”Alla uppmanas hålla käften”

Avtal om tystnadsplikt

Expressen rapporterade också att chefer på Ikea signerat avtal om tystnadsplikt. De kontaktade Jonas Grönlund, presskontakt på Ikea of Sweden som dementerade att de anställda skulle ha uppmanats att inte prata med media om omorganisationen.

”Det massmejl som skickades ut till anställda på Ikea of Sweden förra veckan innehöll riktlinjer kring hur vi arbetar med cybersäkerhet och berörde inga frågor kopplade till media överhuvudtaget. Vi har självklart inget emot att våra anställda pratar med journalister”, sa han till Expressen.

ANNONS

Senaste nytt

Facket svarar på kritiken

ANNONS

Nu svarar även facket på uppgifterna.

En omorganisation är inte att betrakta som en affärshemlighet och kan därmed diskuteras med journalister, släkt och vänner”, skriver Peter Almqvist, facklig representant på Ikea Sweden, i ett mejl till Dagens PS. 

På frågan om man kan tolka uppgifterna från Expressen som att de anställda avråds att tala med media, svarar han:

“Det finns i dagsläget inga indikationer på att detta skulle vara sant.”

Facket har kontaktat företagets HR-avdelning.

“Vi har ställt en rak fråga där de förnekar uppgifterna att medarbetare skrivit på tystnadsplikt så de inte kan prata om organisationsförändringar. Vi ser i dagsläget inget skäl till att misstro deras svar”.

Läs även: Ikea och Marimekko i hett samarbete

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS