Dagens PS

Få kvinnor bakom patent i Sverige – i Europabotten

I Sverige är det oroande få kvinnor som ligger bakom patent
I Sverige är det oroande få kvinnor som ligger bakom patent. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 nov. 2022Publicerad: 16 nov. 2022

I Sverige är andelen kvinnor som ligger bakom patent oroande låg, bara 12,2 procent, det är lägre än genomsnittet i både Europa och USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny rapport från Europeiska patentverket, EPO, visar att andelen kvinnor som ligger bakom patent är lägre i Sverige än i de flesta andra europeiska länder, det rapporterar Tidningen Näringslivet.

Hela Europa hamnar efter

I Europa ligger kvinnor bakom i genomsnitt 13,2 procent av patenten, I USA är genomsnittet 15 procent, men i Sydkorea ligger kvinnor bakom 28,3 procent av patenten och i Kina är siffran 26,8 procent.

Bland europeiska länder sticker Lettland, Portugal, Kroatien och Spanien ut med 30,6, 26,8, 25,8 respektive 23,2 procent kvinnor bakom patent.

Av 34 undersökta länder hamnar Sverige på plats 24. Patent- och Registreringsverket, PRV, menar att det här inte är ett nytt problem.

Inte mycket att vara stolt över

“Redan 2019 när vi tittade på andelen var det väldigt låga nivåer i Sverige, så problemet har funnits en längre tid. Men det befästs ju väldigt tydligt nu i EPO:s nya rapport”, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, till TN.

Enligt honom brukar Sverige hamna i toppen när innovationskraft mäts så generellt går det bra, Sverige ligger i topp på European Innovation Scoreboard.

ANNONS

Enligt immaterialrättsexperten Christina Wainikka beror det mest på att bolag som Ericsson söker många patent.

Problemen framträder när man tittar noggrant, om Ericssons patentansökningar tas bort är Sveriges innovationskraft, enligt henne, inte mycket att skryta om.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Därför kan inte bolagen förbli etiska

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS