Människor runt om i världen ser fram emot att snart få ta del av det godkända vaccinet mot covid-19. Leveranserna av vaccinet kan dock komma att försenas av cyberbrottslingar som attackerar försörjningskedjorna.

ANNONS

Väntetiden för vaccinet mot covid-19 kan på flera håll bli betydligt längre än nödvändigt, då cyberbrottslingar sannolikt kommer att ge sig på distributionskedjorna, varnar IT-säkerhetsföretaget Mimecast.

”Med tanke på vaccinets stora betydelse är det sannolikt att vi kommer se riktade cyberattacker mot försörjningskedjan,” säger Carl Wearn, chef för cyberbrottslighet på Mimecast.

Enligt Mimecast är det särskilt transportföretag och logistikcentra som är utsatta för cyberattacker. I värsta fall kan attackerna förlama ett företags hela IT-infrastruktur.

”Organisationer som verkar i dessa branscher måste vara oerhört medvetna om att de löper större risk än andra att utsättas för cyberattacker,” förklarar Carl Wearn.

Attackerar förvaringsplatser

Samtidigt har säkerhetsanalytiker på IBM varnat för samma företeelse, rapporterar the Verge.

Det är i synnerhet de logistik- och förvaringsbolag som har i uppgift att hålla vaccinet nedkylt som har blivit utsatta för cyberattacker under den senaste tiden.

Cyberbrottslingarnas attacker har satt en extra press på logistikföretag som redan behöver se till att vissa vaccin hölls nedkylt till under 70 minusgrader.

Över en miljon angrepp i år

Logistikföretag har generellt sett drabbats hårt av cyberattacker under 2020.

ANNONS
ANNONS

Bara i Europa har över 1 000 000 cyberattacker riktats mot logistikföretag under året.

Cyberbrottslingarna har hittills lockats av logistikbranschens kritiska infrastruktur när det kommer till att leverera medicinsk utrustning till sjukhus.

Läs mer: Attacker sprids rekordsnabbt – betala inte!