Nu står det klart att det krävs statliga investeringar för flera miljarder kronor för att säkra elförsörjningen i Göteborgsregio­nen. Uppmaningen kommer från Göteborg Energi som varnar för att fordonsindustrins elektrifiering hotas.

ANNONS

”Vi har gjort nya analyser som tydligt visar att elnätskapaciteten i Göteborgsregionen måste byggas ut kraftigt. Om vi inte agerar nu genom att i tid bygga ut elnätet kommer den nödvändiga omställningen av transportsektorn och industrin bli omöjlig att genomföra”, säger Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi till Di.

Mer el framöver

Den gröna omställningen förväntas kräva större mängder el framöver. Enligt Alf Engqvist är det bråttom med nyinvesteringar i stamnätet eftersom ”vi redan från runt 2025 riskerar att slå i taket.”

Därför måste Svenska Kraftnät så snabbt som möjligt bygga ut stamnätet till Göteborgsregionen. I rena pengar handlar det om cirka 3 miljarder kronor.

Säkra företagen

Det är oerhört viktigt, anser Alf Engqvist, för att säkra elförsörjningen till Sveriges största hamn och företagsjättar som AB Volvo och Volvo Cars. Annars riskerar investeringarna att hamna på andra ställen.

”Och då är alternativet oftast inte på andra ställen i Sverige utan utanför Sveriges gränser”, säger Alf Engqvist.

Läs mer: Vill ta krafttag i elförsörjningen – ökar investeringarna

 

 

 

ANNONS
ANNONS