Dagens PS

Ekot: Facebook vet vad du köper på nätapotek

facebook
Enligt en ny granskning av Ekot har Facebook koll på vad du handlar på nätapotek. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 28 juni 2022Publicerad: 28 juni 2022

En ny granskning av Ekot visar att Facebook lagrar känslig hälsodata. Granskningen gick ut på att lura företaget med ett fejkat apotek, för att se om deras påstådda filter mot lagringen egentligen fungerar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under våren avslöjade Sveriges Radios Ekot-redaktion att två kända svenska nätapotek, Apoteket och Apotea, har delat känslig data om sina kunder med Facebook. 

Enligt Facebook måste nätapoteken själva se till så att den som samlar in kunduppgifterna inte delar känslig data, som exempelvis rör hälsa. Företaget påstår dessutom att de ska ha ett filter som gör att känsliga uppgifter automatiskt sållas bort. 

Receptbelagda köp inget undantag

Men Ekot bestämde sig för att testa detta i praktiken, och skapade därför ett fejkat nätapotek och anslöt det till Facebooks annonstjänst. Sedan lät de ett botprogram låtsas vara kunder på sajten som lade olika produkter i sina respektive varukorgar.

Redan efter ett par dagar hade det fejkade apoteket registrerat 25 000 besök – alla lagrade av Facebook. Uppgifter om kunders receptbelagda köp ingick också.

Facebooks svar

En teori hos Ekot är att det påstådda filtret kanske inte fungerar lika bra på svenska. Men när journalisterna hörde av sig till Facebooks policychef i Sverige fick de inget tydligt svar. “Kan inte svara. Jag kan inte tekniken på den nivån så jag kan säga hur det fungerar”, svarade Janne Elvelid

Granskningen visar att Facebooks påstådda förbud mot att dela känsliga personuppgifter som rör individers hälsa inte finns i praktiken. Företaget har alltså tillgång till känslig information om människors sjukdomar, sexliv och läkemedel.     

ANNONS

 Läs mer: Slarvade bort hela stadens hemligheter på fyllan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS