85 procent av den svenska befolkningen, även pensionärerna har e-handlat det senaste året. Och julklappar står högt på inköpslistorna online.

ANNONS

Inflationen och räntehöjningar har bitit sig fast i nästan alla ekonomier. Inflationen är fortfarande på rekordnivåer och det skadar detaljhandeln.

Mycket kan skyllas på Rysslands krig i Ukraina och handelskrig mot Europa, som strypt tillgången på olja och gas för den energihungriga europeiska kontinenten.

Ändå går nätshoppingen upp

Men nätshoppingen fortsätter ändå att öka. På strosandet i butiks bekostnad.

Sju av tio av de internetanvändande pensionärerna har e-handlat under 2022. Dessutom kan fler pensionärer än tidigare genomföra betalning vid e-handel utan att be om hjälp. Det framgår av siffror från Internetstiftelsen, som gör en årlig granskning av svenskarnas internetvanor.

I två kategorier gör de flesta merparten av sina inköp online, nämligen skor, kläder och accessoarer samt julklappar och presenter.

ANNONS
ANNONS

Bara en av tio beställer livsmedel

Matleveranser från butiker har inte vuxit i den utsträckningen som vissa trodde under pandemin. Men det är fler än innan pandemin – var tionde har i huvudsak handlat livsmedel och hushållsprodukter online istället för i butik.

Fler äldre e-handlar mestadels alkohol på nätet och fler yngre tobak.

Hela rapporten om svenskarnas vanor online finns att läsa på Internetstiftelsens hemsida.

Läs mer om e-handel och julklappar:

9 tips på brädspel att ge bort som inte är Monopol [Dagens PS]

Årets bästa julskinka [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Tjäna 45 000 kronor i vinter – på svindyr el [Dagens PS]

Så mycket dyrare blir julbordet i år [Dagens PS]

Färre hårda paket när svenskarna sparar in på julen [Dagens PS]