Trendbrott: Butiker växer – e-handeln tappar fart

Uppdaterad: 17 aug. 2021Publicerad: 17 aug. 2021
e-handeln
Matbutikernas försäljningsutveckling var högre än e-handelns under juli. (Foto: Unsplash)

Människor handlar allt mer av sina dagligvaror på nätet, mycket på grund av pandemin. Men nu syns ett trendbrott – under juli minskade e-handeln. 

ANNONS
ANNONS

Under pandemin har jättar som Ica och Coop sett ett rejält uppsving på näthandeln och även Mathem har ökat kraftigt.

Men nu syns ett trendbrott. Enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels index minskade e-handeln i juli med hela 3,5 procent i jämförelse med samma månad ifjol.

Första gången som butikerna går om

“Det är första gången sedan Dagligvaruindex startade som försäljningsutveckling i butik var högre än e-handelsutvecklingen, och andra månaden i rad som försäljningen i fysisk butik uppvisar tillväxt”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Försäljningen i fysiska butiker ökade i juli med 1,4 procent, vilket var det som bidrog till att den totala försäljningen i indexet ökade med 1,2 procent.

Beror på uppsvinget förra året

“Bakgrunden till e-handelns negativa utveckling under juli är de extrema utvecklingstal som vi såg under månaden i fjol då e-handelsförsäljningen ökade med 165 procent”, säger Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell.

Branschorganisationen tror att den ökade försäljningen i butikerna också beror på att många var kvar i Sverige under sommarlovet. Dessutom kan den ökade andelen vaccinerade svenskar ha lockat fler kunder till butikerna.

Trots e-handelns uppsving under pandemin står sektorn bara för 3,6 procent av den totala dagligvaruhandeln.   

Läs hela artikeln på Breakit.

Läs mer: Svensk handel uppvisar urstark framtidstro – Dagens PS

ANNONS
ANNONS