I en intervju hos Dagens Nyheter går Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, ut hårt och kräver ensamrätt på försäljning av alkohol genom e-handel. ”Det mesta i e-handeln går ju ut på att kränga”, säger hon till DN.

ANNONS

Systembolagets försäljningssiffror är högre än någonsin, den ökade med över 10 procent 2020. Vd:n Magdalena Gerger ska snart ska lämna över rodret för den statliga alkoholjätten. Hon har aviserat att hon ska sluta första kvartalet 2022. I en intervju med Dagens Nyheter berättar hon att hon är nöjd med hur monopolet fungerat under pandemin.

”När jag blickar tillbaka på ett år med pandemi så kan vi konstatera att även i en kris, så har Systembolagets ensamrätt och systematiken syratestats och lyckats väl”, säger Magdalena Gerger till Dagens Nyheter.

E-handeln ett hot

Hon ser dock en del hot mot Systembolagets verksamhet. Gårdsförsäljning och mikrocatering är några enligt DN-artikeln, men Magdalena Gerger menar att det framför allt handlar om den globala e-handeln.

”När det uppstår nya former för försäljning, som det här med e-handel, så blir det snabbt förändrade kundbeteenden. Då gäller det att hänga med. Att hålla i vårt uppdrag med ansvarsfull försäljning fullt ut. Och detta i en ny kanal, där ingen annan håller på med något som främst är ansvarsfullt. Det mesta i e-handeln går ju ut på att kränga, som du vet”, säger hon till DN och berättar hur Systembolaget satsar på e-handel framåt:

”Vi ser över onlinebutiken och hela vår struktur och även hur vi delar data och information, för det är det som händer på internet. Det är det som är det nya guldet, så att säga.”

Vill ha ny lagstiftning

Systembolaget har stämt flera digitala vinhandlare som levererat vin till kunder i Sverige, bland annat appen Vivino som Dagens PS tidigare berättat om. Patent- och marknadsdomstolen dömde dock till appens favör tidigare i maj. Det får Magdalena Gerger att önska ny lagstiftning som present till sin efterträdare.

ANNONS
ANNONS

”En lagstiftning som slår vakt om Systembolagets ensamrätt och systematik med folkhälsa i centrum oavsett kanal”; säger hon.

Läs mer: Systembolaget öppnar för beställningar online