Dagens PS

Kvinnor e-handlar mer än män men omsättningen minskar

E-handelns omsättning minskar fortfarande. Sedan 2021 är andelen kvinnor som e-handlat under månaden i genomsnitt 8 procentenheter högre än motsvarande andel för männen
E-handelns omsättning minskar fortfarande. Sedan 2021 är andelen kvinnor som e-handlat under månaden i genomsnitt 8 procentenheter högre än motsvarande andel för männen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juni 2022Publicerad: 16 juni 2022

Minskningen i e-handelns omsättning har avtagit, i maj minskade den med 8 procent, jämfört med maj förra året, men i februari, mars och april föll omsättningen i snitt med 16 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensk Handels E-handelsindikator för maj visar att e-handelns omsättning minskade med 8 procent i maj, jämfört med maj 2021, därmed minskar omsättningen fortfarande, men inte lika kraftigt som tidigare.

Från januari till och med maj i år har omsättningen i e-handeln minskat med 13 procent, i februari, mars och april var dock den genomsnittliga omsättningen 16 procent. Omsättningsminskningen gäller svenska konsumenters e-handel från svenska e-handlare och e-handeln från utländska aktörer.

Fortfarande högre än innan pandemin

Både i april och i maj är omsättningen i e-handeln lägre än den var motsvarande månader år 2020, när pandemin precis hade brutit ut. något som indikerar att e-handeln även under resten av året kommer få svårt att nå upp till de nivåer på omsättning de hade under pandemin, både 2020 och 2021.

“E-handelns omsättning fortsätter att falla tillbaka från höga nivåer men ligger fortfarande markant högre än före pandemin. Sjunkande tillväxttal jämfört med 2021 är det mest sannolika för resten av året och utvecklingen i april och maj indikerar att det även kan bli tufft att nå 2020 års försäljningsnivåer”, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Äldre minskar sitt e-handlande mest

I april var det 70 procent av konsumenterna som e-handlat och i maj sjönk den siffran till 68 procent. Framförallt minskade andelen som e-handlat i maj i de äldre åldersgrupperna.

“Förutom att de äldsta konsumenterna nu minskar sitt e-handlande är det intressant att kvinnor fortsätter att driva e-handeln mer än män. I maj var det 71 procent av kvinnorna som e-handlat, medan motsvarande andel för männen var 65 procent. Sedan 2021 är andelen kvinnor som e-handlat under månaden i genomsnitt 8 procentenheter högre än motsvarande andel för männen, säger Johan Davidson i pressmeddelandet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: E-handeln inte redo för ny konsumentköplag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig
unionen liten logo

Vet du om att även du som egenföretagare kan försäkra bland annat din inkomst?

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS