Svensk e-handel fortsätter klinga av med ett nytt tapp på 8 procent även under årets andra kvartal, visar nya siffror.

ANNONS

Nedgången i svensk e-handel är därmed lika stor som under första kvartalet, konstaterar Postnord i sin dagsfärska E-barometer.

Enligt Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige, är den minskade e-handeln ett resultat av att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur som gör att konsumenter håller hårdare i plånboken.

Det märks särskilt när det gäller konsumtion av sällanköpsvaror som elektronik, vitvaror och heminredningsartiklar, menar han.

”E-barometerns siffror speglar omvärldens påverkan på e-handeln i stort. E-handeln förändras från stora kvantiteter till specifika kvaliteter när konsumenterna blivit alltmer tydliga”, säger Mathias Krümmel i pressmeddelandet.

Svensk e-handel i Q2 i korthet:

• E-handelstillväxten under Q2 2022 var negativ och hamnade på -8 procent.

•  Endast två kategorier har fått en positiv tillväxt nämligen Apoteksvaror som växte med 4 procent och Kläder och skor som växte med 1 procent.

•  Dagligvaror har minskat mest (-28 procent) följt av sport och fritid (-12 procent), böcker och media ( -9 procent) under andra kvartalet.

• Nästan 4 av 10 e-handlande konsumenter har någon gång under senaste året avstått från att köpa en vara från en e-handlare för att de inte erbjöd önskvärt leveransalternativ.

•  Intresset för paketboxar har ökat snabbt under senaste åren. Allt fler väljer att hämta ut sina paket i en paketbox. Jämfört med fjolåret är ökningen enligt Postnord 6 procentenheter, från 12 till 18 procent.

ANNONS
ANNONS

• 32 procent har betalat extra under det senaste året för att få varan levererad som man vill.

• 9 av 10 varor som returneras återvänder till sajten för att säljas igen, 9 procent förstörs.

Läs även: Överraskning: Negativt år för e-handel [Dagens PS]