E-handelsjätten Amazon stödjer en federal legalisering av cannabis i USA och slutar att drogtesta sina anställda. Detta för ett bli en mer attraktiv arbetsgivare, skriver CNN. 

ANNONS

Efter att ha fått mycket kritik för hur de behandlar sina anställda har Amazons Jeff Bezos satsat hårt på att göra företaget till en mer attraktiv arbetsgivare, som Dagens PS tidigare rapporterat om. De gör nu två stora förändringar, enligt en bloggpost från Dave Clark, vd för Amazons internationella konsumentavdelning.

Amazon tar bort en kontroversiell policy där företaget automatiskt spårar arbetarnas produktivitet genom att analysera hur mycket rast de tar. Kritiker har sagt att det skapar en stressig arbetsmiljö och får arbetarna att känna sig som kuggar i ett hjul mer än människor.

Gäller inte de som kör bil

Den andra stora förändringen företaget gör är att de stödjer en federal legalisering av marijuana i USA – och slutar drogtesta nyanställda för drogen. Företaget menar att den legalisering som skett i olika delstater i USA har fått drogtestpolicyn att bli föråldrad. I Amazons hemstad Seattle har cannabis varit lagligt i åtta år – och Amazons policy att ändå drogtesta har lett till en lång rad rättsprocesser.

”Vi hoppas att andra arbetsgivare kommer att ansluta sig till oss, och att beslutsfattare kommer att agera snabbt för att genomföra denna lag”, skriver Amazons Dave Clark.

Arbetare som framför motorfordon i tjänsten enligt regleringar från USA:s transportdepartement kommer dock fortfarande att behöva visa upp bevis på nykterhet. Amazon kommer att behandla cannabis på samma sätt som alkohol.

Gällande de som framför motorfordon kommer Amazon att ”fortsätta att kontrollera om anställda har nedsatt förmåga på jobbet och testa för alla droger och alkohol efter alla händelser”, enligt Dave Clark. ’

”Naturligtvis kommer Amazon börja sälja gräs”

Amazons nya policy gjorde vågor på börsen – Marketwatch skriver att aktier cannabissektorn rusade på beskedet, vissa steg över tio procent i gårdagens handel.

ANNONS
ANNONS

Enligt cannabis-sajten Leafly handlar dock Amazons nya policy om mer än omtanke om sina anställda:

”Kommer Amazon att sälja gräs om lagen passerar? Naturligtvis kommer Amazon att börja sälja gräs. Eller åtminstone kommer de att försöka”, skriver Bruce Barcott, senior redaktör på sajten.

Läs mer: Jeff Bezos ”besatt” av arbetsmiljön på Amazon