Det kan bli dyrare med mat som kött, mejeri, bröd och pasta framöver, varnar Lantbrukarnas riksförbund (LRF) för. Detta då skördarna ser ut att bli dåliga efter torra juni- och julimånader.

ANNONS

I juni var nederbörden i södra Sverige mindre än normalt, enligt SMHI. Läget var detsamma för juli, fram tills den här veckan. En effekt av det är att den havre, korn och vete som såddes i våras mognat för snabbt i värmen innan den hunnit växa till sig.

”Det blir en spannmålsskörd under genomsnittet, eller kanske till och med väsentligt under”, säger Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF), till TT Nyhetsbyrån (länk till SvD).

”För sent”

Att det nu börjat regna spelar ingen roll för de vårsådda spannmålen.

”Det är för sent och gör ingen skillnad”, säger Palle Borgström.

Grödor som såddes i höstas, exempelvis höstvete, klarar sig bättre.

”Det är generellt mera robust gröda. Den har längre tid på sig att växa och bilda rotsystem”, säger Borgström till TT.

Inte bara i Sverige

För de grödor som blir djurfoder läget något annorlunda – där kan regnet nu ge hopp om en bra sista skörd i september. Foder till nötdjur är dyrt just nu.

ANNONS
ANNONS

”Det är inte bara Sverige som drabbats av ovanligt eller extremt väder. Det är väldigt torrt och varmt i Nordamerika, torrt i Sydamerika och på andra håll har det varit översvämningar. Det är höga priser på världsmarknaden”, säger Palle Borgström.

Effekten för konsumenterna kan bli dyrare kött, mejeri, bröd och pasta, säger han till TT.

Läs mer: Höga priser – dyr framtid för Sveriges bönder