Det kan bli dyrare med mat som kött, mejeri, bröd och pasta framöver, varnar Lantbrukarnas riksförbund (LRF) för. Detta då skördarna ser ut att bli dåliga efter torra juni- och julimånader.
Dyrare kött, mejeri, bröd och pasta väntar efter torrt väder
Mest läst i kategorin
I juni var nederbörden i södra Sverige mindre än normalt, enligt SMHI. Läget var detsamma för juli, fram tills den här veckan. En effekt av det är att den havre, korn och vete som såddes i våras mognat för snabbt i värmen innan den hunnit växa till sig.
“Det blir en spannmålsskörd under genomsnittet, eller kanske till och med väsentligt under”, säger Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF), till TT Nyhetsbyrån (länk till SvD).
“För sent”
Att det nu börjat regna spelar ingen roll för de vårsådda spannmålen.
“Det är för sent och gör ingen skillnad”, säger Palle Borgström.
Grödor som såddes i höstas, exempelvis höstvete, klarar sig bättre.
“Det är generellt mera robust gröda. Den har längre tid på sig att växa och bilda rotsystem”, säger Borgström till TT.
Inte bara i Sverige
För de grödor som blir djurfoder läget något annorlunda – där kan regnet nu ge hopp om en bra sista skörd i september. Foder till nötdjur är dyrt just nu.
“Det är inte bara Sverige som drabbats av ovanligt eller extremt väder. Det är väldigt torrt och varmt i Nordamerika, torrt i Sydamerika och på andra håll har det varit översvämningar. Det är höga priser på världsmarknaden”, säger Palle Borgström.
Effekten för konsumenterna kan bli dyrare kött, mejeri, bröd och pasta, säger han till TT.
Mångårig journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Mångårig journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.