”Att bli Ica-butiksägare är nästan som att vinna på lotteriet”, skriver tidningen.

ANNONS

Dagens Nyheter har granskat Ica under flera dagar och berättat om hur lönsam Ica-butiker runt om i landet är, vilket gör att ägarna kvitterar ut tiotals miljoner kronor i utdelning varje år.

Enligt DN är de nio rikaste Ica-handlarna värda drygt två miljarder kronor i Ica-aktier.

Aktieportföljen värd 565 miljoner kronor

Leif Jönsson, som står bakom två Ica-butiker, däribland vinstmaskinen Ica Banér på Östermalm i Stockholm, ruvar på aktier för 565 miljoner kronor i börsbolaget Ica Gruppen, framgår det.

Clas-Göran Sylvén, ordförande i Ica Gruppen, har å sin sida en aktieportfölj i den så kallade Ica-familjen värd 290 miljoner kronor, enligt artikeln.

Det här är bara två i raden exempel på hur fantastiskt lönsamt det kan vara att ha en Ica-butik.

Det som gör så tacksamt att ha en Ica-butik är att inget startkapital behövs samtidigt som affärsrisken uppges vara noll.

Det är haken

”Det finns bara en hake: du måste vara med i Ica-familjen för att få chansen”, skriver DN och konstaterar att alla Ica-handlare är med i föreningen Ica-handlarnas förbund, som uppges ha makten över ”Icas invecklade organisation”.

ANNONS
ANNONS

I klubben, som den kallas, finns 1 500 medlemmar varav hela 80 procent är män. Tillsammans driver medlemmarna 1 300 butiker i Sverige. Att få bli medlem i Ica-familjen beskrivs som en dröm.

Ica-klubbens medlemmar sitter på majoriteten av ägandet i börsbolaget Ica Gruppen.

Detaljhandelsbolaget Ica har i dag på fredagsmorgonen släppt rapport för tredje kvartalet. Siffrorna beskrivs som något bättre än väntat. Koncernens försäljning och rörelseresultat har påverkats av pandemin där Ica Sverige har gynnats medan övriga segment har påverkats negativt, rapporterar Finwire.

Den sammantagna effekten på rörelseresultatet har uppgått till -15 miljoner kronor.

Volymtillväxten stark

”Vi ser i stort samma mönster detta kvartal som i det föregående. Stark volymtillväxt för ICA Sverige medan försäljningsutvecklingen är svagare för Rimi Baltic och Apotek Hjärtat. Resultatmässigt hade dock Rimi Baltic ett starkt kvartal. Den uppdaterade marknadsvärderingen av vår fastighetsportfölj visar på en fortsatt stabil utveckling”, konstaterar vd Per Strömberg.

Omsättningen steg 5,3 procent till 31 400 miljoner kronor (29 818). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 31 068. Exklusive valutaeffekter ökade omsättningen med 5,7 procent.

Rörelseresultatet blev 1 686 miljoner kronor (1 595), väntat rörelseresultat var 1 669. Rörelsemarginalen var 5,4 procent (5,3).

Justerat rörelseresultat utföll på 1 698 miljoner kronor (1 599), med en justerad rörelsemarginal på 5,4 procent (5,4).

ANNONS
ANNONS

Resultatet före skatt var 1 572 miljoner kronor (1 469), analytikerkonsensus 1 555.

Resultatet efter skatt blev 1 302 miljoner kronor (1 202), analytikerkonsensus 1 254.

Läs även: Ica-ägare mångmiljonärer på dina matinköp [DagensPS.se] »

Läs vidare: Rik Ica-handlare fruktar mordhot [DagensPS.se] »