Han vill inte skylta med sin succé på börsen och Dagens PS respekterar det önskemålet. Däremot är det graverande det han först uttrycker, men sedan lika hastigt tar tillbaka under vårt samtal.

”Jag känner inte för att bli mordhotad.”

Du menar att folk retar upp sig så till den milda grad på pengar och framgång att de utfärdar mordhot?
(Lång tystnad) ”Nej, jag tar tillbaka det, jag vill inte vara med i någon tidning.”

Ica-handlaren är en av de 20 största i landet och en av de rikaste på Ica-gruppens ägarlista, som Dagens PS berättade om i morse med hänvisning till Svenska Dagbladets kartläggning.

Tillsammans sitter de 20 förmögna Ica-handlarna på aktier till ett värde av 1,8 miljarder kronor. De var med direkt i matchen när snacket gick om en börsnotering av livsmedelsjätten i slutet av 1990-talet.

Claes-Göran Sylvén, ordförande i Ica-gruppen och en annan av de rika Ica-handlarna, konstaterar att det förekommer att den svenska avundsjukan gör sig påmind i sådana här sammanhang. Men han är samtidigt noga med att betona att han ”inte lägger något krut på det”

När vi konfronterar Claes-Göran Sylvén med uppgiften om att en Ica-handlare undviker att träda fram i en intervju på grund av rädsla för mordhot, blir han både förvånad och personligt berörd.

”Det låter jättetråkigt, jag har inte hört talas om att någon utsatts för så starka hot tidigare. Jag beklagar verkligen det”, säger Claes-Göran Sylvén.

ANNONS
ANNONS

Han understryker att aktieposterna som nu vuxit till privata förmögenheter för var och en av Ica-handlarna inte skett genom enstaka klipp. Själv började han köpa aktier på 1980-talet och sedan fortsatte köpen på 1990-talet och därefter vidare på 2000-talet.

”Sedan har det fortsatt, det är ett långsiktigt arbete där jag har trott på vår modell”.

Claes-Göran Sylvén framhåller med eftertryck att ingen ska behöva bli föremål för mordhot på grund av sina framgångar inom Ica-koncernen och att Ica-gruppen självfallet stöttar på individnivå om någon Ica-handlare utsatts för det och berättar det.

Claes-Göran Sylvén tror att ett sätt att komma till rätta med avundsjukan, om den poppar upp, är att förklara hur det ligger till; att det är hårt jobb under lång tid som ligger bakom framgången.

”Det finns ju ett pris, ibland är det socialt där familjen får stå åt sidan.”

”Jag tror att om man öppet talar om hur det ligger till, så tror jag också övertid att människor förstår”, säger Claes-Göran Sylvén.

LÄS ÄVEN: ”Så rika är bossarna på Ica” [Dagens PS] ›