Analysbolaget HUI redovisar oväntat glada siffror för detaljhandeln och skruvar upp prognosen. Det är kontentan av den rapport bolaget presenterar i dag. Modehandeln är dock en förlorare. 

ANNONS

I juni presenterade HUI en rapport där man beräknade att konsumtionen för detaljhandeln skulle öka med 1,5 procent under 2020. I den nya rapporten skrivs siffran upp till 3,5 procent.

”E-handeln går jättestarkt, men vi har sett en ganska kraftfull återhämtning inom hela sällanköpsvaruhandeln, utom i modesegmentet, som gått snabbare än vad vi trodde från början”, säger HUI:s analytiker Ola Nevander till Ehandel.se.

Modehandeln extra drabbad av covid-19

Modebranschens nedgång tillskriver Ola Nevander främst folks förändrade shoppingvanor.

”Modesegmentet går väldigt mycket bättre på nätet, men i och med att butikerna går så dåligt och fortfarande är en mycket större del så faller branschen ganska brant”, säger han.

Byggvaruhandeln är den bransch som ökat mest, konstaterar HUI, då den har sett en försäljningsökning med 19 procent under andra kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Även gällande Sveriges BNP skriver HUI upp sin prognos. I förra rapporten beräknades BNP sjunka med -4,6 procent under 2020, medan den nya siffran är -3,2 procent.