Ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj hävdar att Vladimir Putin har direkta kopplingar till oljehandelsjätten Gunvor, där svenske miljardären Torbjörn Törnqvist är huvudägare – i en ny kritisk film. 

I den nya filmen, som publicerades efter att oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj återvänt till sitt hemland och gripits, beskrivs Gunvor vara en viktig del i Vladimir Putins väg till makten.

”När Putin blev president sålde fyra av fem av vårt lands stora oljebolag inte oljan direkt utomlands – utan genom Gunvor som agerade mellanhand i Schweiz”, uppger Aleksej Navalnyj.

Bulvan

Han påstår att Putin haft en hemlig ägandedel i Gunvor genom bulvanen och barndomsvännen Pjotr Kolbin.

Torbjörn Törnqvist, har som Dagens PS skrivit om, på senare tid satsat på investeringar inom miljöteknik och grön energi utanför Ryssland.

Nekat till anklagelser 

Han har vid upprepande tillfällen nekat till att Putin skulle vara delägare i bolaget.

”Jag upprepar: Det faller på sin egen orimlighet efter rykten i runt åtta år. Varenda bank, varenda institution som arbetar med oss har granskat oss extra noga. Jag ser inte hur det skulle ha skett. Det finns inget ägarskap eller transferering”, sa Torbjörn Törnqvist till Di 2014.

Seden dess har inga nya uttalanden kommit, och Gunvors presstalesman hänvisade under söndagen till ett uttalande från 2016 – som uppgav att Pjotr Kolbin var en mindre investerare under ungefär ett år under 2007.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ishockeyrink i Putins hemliga megapalats