Det slår DI fast i en ledare, som Dagens PS refererar.

ANNONS

Krisen i Socialdemokraterna

Det svänger fort i politiken. Tidigare var Moderaterna ett parti i kris, nu är det Socialdemokraterna som upplever en tuff tid. Och vi närmar oss valet med stormsteg.

DI skriver: ”M är inte längre ett krisparti. Och man ska inte glömma att det är en prestation att ligga kring 22-23 procent i ett läge när ett nytt parti, SD, har närmare 20 procent. Försommaren 2018 har krisen i stället vandrat in i S och den interna debatten är slående lik Moderaternas från förra sommaren, men kanske ännu mer metafysisk. Strategin med hårdare tag mot brott och migration har inte lyckats utan öppnat dörren till SD, menar några. Nu måste partiet tillbaka till tydliga vänsterståndpunkter, säger andra.”

Skarp gräns mellan vänster och höger

NSD skriver också om valet. De menar att skiljelinjen mellan höger och vänster i svensk politik är skarpare än tidigare: ”Men än mer oroande är det ’av och på-förhållande’ som tycks spira mellan de två högerpartierna Sverigedemokraterna och Moderaterna. Ibland ska de prata med varandra, ibland inte. Men en överenskommelse dem emellan skulle enbart kunna bygga på Sverigedemokraternas migrationspolitik, och Moderaternas ekonomiska politik.Vad en så radikal högerlinje skulle innebära för Sverige är inte svårt att föreställa sig. Därför är höstens val nästan ovanligt lätt: Det handlar om vänster eller höger om – och skillnaden mellan dem är tydligare än någonsin förr.”

Kvinnor utsatta i svenska domstolar

DN skriver initierat om kvinnors utsatthet i svenskt rättsväsende: ”Kvinnorna verkar ha gjort alla de ”rätt” som brukar läras ut av kvinno­jourer, poliser och jurister – och ändå misstros de. Som domskäl radas det i stället upp gamla fördomar mot våldsutsatta kvinnor: Varför gick hon tillbaka till mannen? Varför anmälde hon inte direkt? Den röda tråden är den seglivade myten om att kvinnor ljuger för att sätta dit män.”

ETC: Rika kommuner har skapat integrationen

ETC kör sitt eget race på vänsterkanten. Det är befriande med en tidning som vågar vara tydlig, som kräver att man som läsare faktiskt tar ställning.

I dag skriver man om utplaceringen av nyanlända, och om integrationen: ”Människor som väljer att flytta till områden med andra rika och kommuner som väljer att inte satsa på hyresrätter är alltså de som skapar segregationen, inte de som bor i Botkyrka, Vivalla, Angered eller Rosengård. Så lite integrationsplikt här kanske alltså skulle vara på sin plats. Fler billiga hyresrätter i Djursholm skulle absolut snabba på integrationen rejält.”

ANNONS
ANNONS

Vilken värld lämnar vi till barnen?

Herald Tribune skriver om vår samtid, och om vilken framtid barnen har att vänta: ”This is no small challenge for our kids. They have grown up in an instant, microwave, one-click society where opportunities to develop patience and perseverance are not readily available. Add that to a disposable culture where few long-term commitments are required and we have a hostile atmosphere to the dedication and endurance that it takes to develop real passion.”

Dagen Snackis:

VM i fotboll står för dörren. Minns ni Sveriges första match mot Ukraina 2012? En klocka hade tickat ner fram till den där matchen i Kiev. I flera år… Äntligen var det dags. När kameran zoomade in spelarnas ögon kunde alla notera två saker. Ukrainas spelare såg sjukt taggade ut. De skrek ”äntligen”. De svenska spelarna såg…nervösa ut, om vi ska vara snälla. De såg skraja ut. Sverige fick stryk. Sedan var det samma sak mot England. Först i sista matchen mot Frankrike, när det redan var klart att Sverige var utslaget, levererade landslaget och vann efter ett episkt mål av Zlatan. Jag tar gärna gråtfärdig usla träningsmatcher mot Danmark om det betyder att Sverige äntligen börjat prioritera rätt. Det är mästerskapen som gäller, inte vägen dit, inte träningsmatcher inför. In och älska utmaningen. In och älska mästerskapet. Om Sverige lyckas med det kan det bära rätt långt.