Idag handlar det om skattereformer, Almedalen, politisk lojalitet, politik som Robinson och Ronaldo till Juventus.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Färre skattereformer, tack

I de varsamma vågorna efter Almedalen skriver Dagens Industri om vårt behov av FÄRRE skatteformer: ”Sverige behöver en ny skattepolitik, men däremot inte någon skattereform. Det bör sägas efter Almedalsveckan där en rad seminarier har mynnat ut just i kravet på en skattereform.”

Politik som dokusåpa

GP skriver att den politiska cirkusen allt mer liknar ett avsnitt av den gamla klassiska dokusåpan Robinson: ”Ibland verkar det som att svensk politik förvandlats till en final i dokusåpan Expedition: Robinson, där deltagarna tävlar i fysiskt ansträngande prövningar. Den som står ut längst vinner. Svenska politikers agerande påminner då och då om dessa tävlingar. De verkar ha uppfattningen att bara de står upp tillräckligt länge, i en tid då kalla vindar viner ända in i kaklet, kommer världen som den ser ut nu förvandlas till en ny, där deras egna värderingar råder i harmoni. Men är det verkligen så?”

Hur långt sträcker sig lojaliteten?

Gefle-Dagblad skriver riktigt bra om detta med politik, lojalitet och hur långt ett politiskt ansvar egentligen sträcker sig. Detta med anledning av att Isabella Lövins (MP)make har en inte fullt så miljövänlig bil.

Gäller våra ideal också de vi lever tillsammans med: ”Politik är på allvar. Men politik behöver inte vara allt. Bara för att man råkar tillhöra ett visst parti eller sympatisera med en specifik ideologi behöver det inte betyda att man bojkottar och undviker en medmänniska som inte delar samma åsikter. Alternativet hade ju nämligen varit så otroligt dystert. Människor hade låst in sig i sina små åsiktsbubblor och vi hade reducerat varandra till enbart politiska motståndare eller meningsfränder. Men bortom människors politiska åsikter och handlingar finns så mycket annat. Där finns människor med intressen för alla möjliga slags ting. Litteratur. Musik. Film. Ploggning (googla!). Längdskidåkning. Jakt. Frimärken. Star Wars.Allt möjligt. Politik är inte allt i våra liv.Hade vi bara hållit oss till politiskt likasinnade skulle vi dessutom aldrig ha utmanat våra egna åsikter med nya tankar och idéer. Hur bra hade det varit för demokratin? För samhällsdebatten? För oss själva?”

Klimatförändringar

Är den varma sommaren en slump eller ett direkt bevis på miljöförstöringen och för allvaret i det som sker?

ANNONS
ANNONS

ETC skriver: ”Varken klimatförändringars takt, exakta mönster, eller hur människors reaktioner blir är lätta att förutse. Förutsägelserna om antalet klimatflyktingar under detta sekel varierar mellan några få miljoner och tusen miljoner människor.”

Dagens Snackis: Cristiano Ronaldo till Juventus. Älskade gamla Serie A får hela fotbollsvärlden att yrvaket ruska på huvudet. Världens bästa fotbollsspelare väljer Italien och Serie A efter sina många år i Real Madrid. Oändligt betydelsefullt för en älskad liga som haft det tufft några år.