Idag handlar ledarkollen om svensk rättssäkerhet, oljan, bränderna och Telias köp av TV4.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Stärk rättssäkerheten

DI skriver om den svenska rättssäkerheten: ”Rättssäkerheten måste utvecklas på flera plan i Sverige. Det finns åtskilliga exempel på brister, även om läget har förbättras. Det som krävs är att politikerna accepterar att släppa mer makt till domstolar som står utanför politisk påverkan. Därför bör en ny grundlagsutredning tillsättas.”

Oljebolagens påhittade fakta

ETC skriver om oljan, miljön och pengarna: ”Oljebolagens optimistiska tongångar bygger på några påhittade fakta. Energianvändningen ska öka (och det är då fortfarande då mest fossil energi), energipriserna ska stiga och politikerna kommer inte sluta subventionera fossil energi. Åtminstone inte förrän 2050. Och det här presenterar man trots att man vet att om all denna fossila energi tas upp och bränns så är det bye, bye för klimatet.”

Bränderna och det politiska systemet

GP skriver om det politiska spelet runt skogsbränderna: ”Vad medborgarna vill ha nu är knappast företrädare som försöker ta partipolitiska poänger på det torra vädret. Det finns inte mycket som talar för att beredskapen hade varit en annan med andra partier vid regeringsmakten. En opposition som alltför ivrigt jagar syndabockar kan förlora mer än regeringen om medborgarna ser att den prioriterar politiskt spel framför konstruktivt samarbete.”

Telias köp

Expressen skriver om den stora affären gällande Telia som blev offentlig i dag: ”Telia är på många sätt den perfekta köparen rent ekonomiskt, med stor kassa och ett behov att hitta nya sätt att locka kunder. Vad kan då vara bättre än exklusivt innehåll? ”

ANNONS
ANNONS

Veckans Snackis: Svensk beredskap vid akuta kriser. Den tycks fullständigt obefintlig.