Batras smygräd ska fälla regeringen

Uppdaterad: 19 jan. 2017Publicerad: 19 jan. 2017
Partiledare Anna Kinberg Batra (M). (foto: TT)

Dagens PS uppgiftslämnare har från flera håll i Moderaternas inre kärna fått besked om att Anna Kinberg Batra nu tänker samla allianspartierna för att lägga fram en gemensam budget, sannolikt redan i höst.

ANNONS
ANNONS

När Alliansen i december 2014 la fram en egen budget utlöstes en regeringskris. Bakgrunden var att Sverigedemokraterna gav sitt stöd till Alliansens budget sedan partiets eget budgetförslag röstats ned av riksdagen.

Det här ledde fram till den så kallade decemberöverenskommelsen, DÖ, som syftade till att stänga ut SD från inflytande. Överenskommelsen träffades den 27 december 2014 mellan sex av riksdagens åtta partier. Den innebär att ledaren för den största partikonstellationen skulle släppas fram som statsminister samt att minoritetsregeringar är garanterade att få igenom sin budget.

Tanken var att DÖ skulle gälla fram till valdagen 2022 men den upplöstes formellt redan den 9 oktober 2015, även om den i praktiken fortsatt att tillämpas i och med att Alliansen fortsatt att släppa fram den rödgröna regeringens politik.

Men nu öppnar alltså Moderatledaren Anna Kinberg Batra för att ställa allt på ända och fälla Löfven-regeringen. Sverigedemorkaterna har deklarerat att partiet tänker ge sitt stöd åt en alliansbudget.

“Det här är förankrat i Moderaterna, man jobbar med en gemensam budget”, säger Dagens PS källa, som i sin tur alltså hänvisar till tunga källor inom M.

Just nu håller Anna Kinberg Batra presskonferens om sin nya strategi, som om den verklighet betyder slutet för Stefan Löfvens regering.

“Jag vill att vi agerar, utvecklingen går åt fel håll och vi gör för lite åt det”, säger Kinberg Batra.

“Syftet är att genomföra mer allianspolitik, och jag tycker vi ska göra mer för jobb och tillväxt. Min uppgift som Moderatledare är att bilda regering med Alliansen och hålla ihop den.”

“Jag vill inte ha ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna.”

Anna Kinberg Batra vill nu ha en diskussion med övriga allianspartier för en gemensam budget, betonar hon.

Hon är medveten om att hennes plan kan utlösa en ny regeringskris, men viker sig inte för att ta makten

“Vi måste vara beredda att ta ansvar och konsekvenserna”, säger Kinberg Batra.

Så här kommenterar SD-ledaren Jimmie Åkesson M-ledarens utspel:

“Det är positivt att Anna Kinberg Batra nu är tydlig med att hon faktiskt vill genomföra sin politik i praktiken. Men det är märkligt att det tog mer än en halv mandatperiod att komma fram till det”, skriver Åkesson i ett sms till Aftonbladet, där Kinberg Batra i dag aviserade sina planer i en debattartikel.

“Jag kommer snarast att söka kontakt med hennes stab och efterfråga ett förtydligande möte om vad detta besked innebär i praktiken”, förklarar Åkesson vars parti nu är näst stört – före Moderaterna – i senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Inizio.

Sverigedemokraterna har 21,5 procents väljarstöd i mätningen medan Moderaterna får 21,3 procent.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.