Anodföretaget Granode Materials tar in tolv miljoner kronor i en emission. Företaget utvecklar ett nytt anodmaterial baserat på grafen. Slutmålet är bättre och billigare litiumjonbatterier. Både privata investerare och statliga Almi går in med kapital.

ANNONS

Sundsvallsbolaget Granode Materials har förvärvat rättigheterna till en helt ny metod för att tillverka anodmaterial till litiumjonbatterier, och tar nu in tolv miljoner från investerare. Almi investerar två miljoner, skriver man i ett pressmeddelande.

Tanken med företagets produkt är att det i förlängningen ska ge billigare batterier med bättre lagringskapacitet.

Det nya materialet har egenskaper som innebär att en mindre mängd anodmaterial krävs för motsvarande lagringskapacitet, vilket möjliggör lättare batterier och därmed lägre energikonsumtion, det vill säga ett mer hållbart alternativ till dagens litiumjonbatterier.

Granode Materials är en avknoppning av grafenbolaget 2D fab, och metoden har utvecklats på Mittuniversitetet. Nu vill man lansera det nya anodmaterialet på marknaden 2025.

”Idag pågår många initiativ för att hitta nästa generations litiumjonbatterier. Här ligger Granode Materials i framkant gällande framtidens anodmaterial. Bolaget är ännu i en riskfylld tidig utvecklingsfas, men har betydande potential. Om det lyckas kan bolaget i framtiden bli ett expanderande industriföretag på en starkt växande batterimarknad”, säger Eva Nordlander, Fund Manager på Almi Invest i pressmeddelandet.

En av medinvesterarna i Granode Material är Lars Thunell, som även går in som styrelseordförande. Han har tidigare varit chef för bland annat SEB och International Finance Corporation inom Världsbanken.

ANNONS
ANNONS

”Vi är väldigt glada över denna investering. Nu kommer vi att kunna ta nästa steg och fortsätta utveckla och testa materialet för att kunna skala upp tillverkningen”, säger Björn Forsberg, tf vd Granode Material AB.

Läs också:

Svenska Altris etablerar sig i Kina
Exeger bygger ny fabrik i Kista